Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МОЗ заспокоює, що не зробить медицину платною

Понеділок, 13 липня 2015, 16:55

Ініційована Міністерством охорони здоров'я України реформа не передбачає введення платної медицини. При цьому передбачається новий підхід до фінансування медичних послуг державою.

Про це в понеділок під час прес-конференції заявив міністр Олександр Квіташвілі, передає Інтерфакс-Україна.

"Реформа не передбачає введення платної медицини, але припускає новий підхід до фінансування медичних послуг державою. Це дозволить, зокрема, правильно планувати фінансування тієї чи іншої медустанови, виходячи з тієї кількості послуг, яку вона надала пацієнтам. Оскільки саме пацієнти, вибираючи той або інший заклад, будуть вирішувати, якому з них перераховувати гроші", - сказав він, коментуючи підготовлений відомством пакет законопроектів № 2309, 2310, 2311, поданий Кабінетом міністрів до Верховної Ради на минулому тижні.

Як зазначив Квіташвілі, законопроекти, зокрема, встановлюють спрощений порядок реорганізації медзакладів з бюджетних установ до державних і комунальних, пропонують фінансові та інші стимули для такої реорганізації.

Крім того, ініціативи МОЗ передбачають, щоб не використані медичними установами кошти за попередній рік не поверталися до бюджету, а могли бути використані в наступному році, а також щоб на перехідний період державні та комунальні клініки були звільнені від відрахування частини прибутку до бюджету.

"Це дуже важливо, оскільки зміна організаційно-правової форми медичного закладу дозволить кожній лікарні самостійно розпоряджатися бюджетними грошима і легально генерувати додаткові доходи, а кошти спрямовувати на розвиток лікарні. Це також дасть можливість запустити процес тарифікації медпослуг на підставі клінічних протоколів", - сказав Квіташвілі .

Зазначені зміни необхідно впроваджувати не для введення платної медицини, а для того, щоб держава розуміла вартість тієї чи іншої медичної послуги, підкреслив міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування