Крим залишають журналісти й цілі редакції - експерти

Вівторок, 14 липня 2015, 15:21

Незалежні журналісти і блогери залишають Крим через утиски їхніх прав, погроз та обшуків. З цієї ж причини переїжджають цілі редакції.

Про це йдеться в звіті Комітету із захисту журналістів.

У ньому наголошується, що серед ЗМІ, котрі залишили півострів - Центр журналістських розслідувань, інформаційне агентство Qırım Haber Agentliği (QHA), "Чорноморська телерадіокомпанія", Радіо "Ассоль", інформаційні вебсайти "Події Криму" і "Цивільна оборона", а також медіа-центр "IPC Севастополь".

Крім того, за останніми повідомленнями, Ленур Іслямов, власник незалежного телеканалу ATR, оголосив про те, що єдиний у світі незалежний кримськотатарський телеканал змушений перебазуватися до Києва через тиск з боку регіональної влади.

"Я виїхала з Криму не з власної волі, а тому, що після третього нападу на мене я зрозуміла, що навряд чи переживу четвертий, - заявила журналістам у Києві в березні Тетяна Ріхтун, головний редактор "Цивільної оборони" і директор "IPC Севастополь". - На одному із севастопольських веб-форумів вивісили список журналістів з іменами, адресами та персональними даними їхніх родичів. Загрози надходять і нині".

З понад десятка ЗМІ, які виробляли медіа-продукцію кримськотатарською мовою до анексії Криму, лише два - муніципальна газета і журнал для дітей - змогли успішно отримати реєстрацію в Роскомнагляді.

У результаті цього етнічна меншина чисельністю приблизно в 232 тис. осіб із загального населення приблизно в 2,3 млн. осіб (згідно з російським переписом, проведеним у жовтні 2014) має лише обмежений доступ до новин рідною мовою, а журналісти, що працювали кореспондентами цих видань, позбавляються права займатися професійною діяльністю і втратили свої джерела доходу.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування