РФ хоче уникнути відповідальності за порушення прав на Донбасі та Криму - МЗС

Середа, 15 липня 2015, 03:02

Міністерство закордонних справ України висловлює глибоку стурбованість постановою Конституційного суду Росії у справі про застосовність рішень Європейського суду з прав людини на території РФ.

Про це йдеться в заяві МЗС України.

"Прагнення російської влади дискредитувати контрольний механізм Конвенції про захист прав людини та основних свобод має на меті, зокрема - уникнути відповідальності за серйозні і масові порушення прав людини в окупованому Криму та на окупованому Донбасі", - наголошується в повідомленні.

У МЗС заявили, що РФ, розуміючи, "що жертви російської агресії та правового свавілля можуть добитися справедливості у Страсбурзі, російські чиновники зробили все для того, щоб заблокувати виконання рішень ЄСПЛ.

"МЗС України нагадує російській стороні, що відповідно до пункту 1 статті 46 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод договірні сторони зобов'язуються виконувати остаточні рішення Європейського суду з прав людини у будь-яких справах, у яких вони є сторонами", - підкреслили в міністерстві.

У МЗС додали, що відмова РФ забезпечувати виконання рішень ЄСПЛ свідчить про широкомасштабний наступ російської влади на демократію, права людини і верховенство права в Росії.

У МЗС закликали Комітет міністрів Ради Європи відновити політичний моніторинг виконання Росією своїх обов'язків і зобов'язань перед цією Організацією, а також звернулися до Генсека РЄ з проханням підготувати доповідь про стан демократії, прав людини і верховенства права в РФ.

Як відомо, Конституційний суд РФ ухвалив, що Росія залишається під юрисдикцією Європейського суду з прав людини, проте не зобов'язана виконувати його рішення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...