Росія може не виконати до 1,5 тисяч рішень ЄСПЛ

Середа, 15 липня 2015, 05:31

У зв'язку з постановою Конституційного суду РФ, що рішення ЄСПЛ можуть виконуватися на території Росії лише у випадку, якщо вони не суперечать Конституції РФ, невиконаними можуть залишитися до 1474 рішень ЄСПЛ.

Про це повідомив віце-президент Федеральної палати адвокатів РФ Владислав Гриб, пишуть "Известия".

Серед невиконаних рішень є й такі резонансні, як можливість голосувати для ув'язнених і присуджена ЄСПЛ компенсація в € 1,9 млрд акціонерам ЮКОСа. Експерти вважають, що велику частину рішень Росія все ж виконає.

За словами Гриба, на першому місці за невиконання рішень ЄСПЛ стоїть Італія (2622 рішення), на другому - Туреччина (1,5 тис. рішень), на третьому - Росія.

Він зазначив, що нерідко виконання рішень ЄСПЛ затягується.

"Середня тривалість виконання - 9,7 років" - розповів Гриб.

Згідно з офіційною статистикою ЄСПЛ, за невиконаним рішенням російська влада повинна виплатити € 1,879 млрд, з них € 1866 млн - акціонерам ЮКОСа і € 13 млн - заявникам у інших справах.

Гриб також повідомив, що Федеральна палата адвокатів готує запити до секретаріату Ради Європи та ЄСПЛ з проханням дати правову оцінку рішенню КС про необов'язковість виконання рішень міжнародного суду.

"У разі якщо в Європі погодяться з позицією Конституційного суду, ми як адвокати можемо вже не звертатися в ЄСПЛ, намагаючись заперечити російське рішення. Якщо ж з позицією КС не погодяться, це буде вже розгляд на міжнародному рівні", - заявив він.

Як відомо, Конституційний суд РФ ухвалив, що Росія залишається під юрисдикцією Європейського суду з прав людини, проте не зобов'язана виконувати його рішення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування