Потенційний глава "Укрнафти": зарплата в $72 тис. і підтримка Коломойського

Середа, 15 липня 2015, 14:24

Президент казахстанського відділення британської компанії BG Марк Роллінз, якого номінаційний комітет відібрав кандидатом на голову "Укрнафти", отримував у Казахстані зарплату в $72 тисячі в місяць.

Про це ще в грудні 2010 року писала британська The Telegraph з посиланням на дані WikiLeaks.

За даними видання, про таку зарплату Роллінза послу США в Казахстані під час зустрічі заявив Максат Іденов – віце-президент державної компанії Kazmunaigaz, в інтересах якої британець вів переговори про купівлю долі у нафтовому родовищі Карачаганак.

Під час зустрічі Іденов заявив, що незадоволений Роллінзом, оскільки той не доставив міністру енергетики необхідний документ про арбітраж щодо цього родовища.

"Я сказав йому, Марк, не будь ідіотом. Досить випробовувати долю! Знаєш, скільки він заробляє? $72 000 за місяць! За місяць!! Плюс пільги! Плюс бонуси! Живе у Швейцарії, але, ймовірно, працює у Лондоні. Приїжджає сюди раз на місяць, щоб відмітитися. Гарне життя, правда?" – говорив Іденов послу США.

Крім того, "Українська правда" отримала документ, згідно з яким підконтрольні олігарху Ігорю Коломойському компанії – міноритарні акціонери "Укрнафти" – також висунули Роллінза кандидатом на посаду глави "Укрнафти".

Клацніть для збільшення

Відповідну пропозицію, згідно зі штампом, вони внесли 13 липня.

Як пояснило джерело "УП" в "Нафтогазі", таким чином Коломойський вирішив формально виконати умови акціонерної угоди з урядом від 2009, згідно з якою уряд не має права пропонувати голову "Укрнафти", оскільки буде змушений відповідати у лондонському суді, а сума позову може сягати п'яти мільярдів доларів (пізніше закон відібрав у Коломойського такі преференції – ред.).

Також завдяки цьому поданню, на думку співрозмовників "УП", Коломойський може спробувати вимагати від Роллінза призначити у правління "Укрнафти" людей олігарха.

Як відомо, 11 липня ЗМІ повідомили про затвердження кандидатури Роллінза на цю посаду номінаційним комітетом.

Наразі компанією керує бельгієць Пітер Ванхеке, який вважається лояльний до Коломойського і діє в його інтересах, зокрема – відмовляється виплачувати державі багатомільярдні дивіденди і борги за ренту.

Раніше олігарх неодноразово заявляв, що зміна керівництва "Укрнафти" на ситуацію не вплине, оскільки він зможе домовитися з будь-ким.

На 17 липня призначено засідання наглядової ради "Укрнафти", на якому мають підготуватися до зборів акціонерів 22 липня. Саме там планують замінити Ванхеке.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News