Підозрюваний у вбивстві Литвиненка не зможе дати свідчення в суді

Субота, 25 липня 2015, 02:12

Підприємець Дмитро Ковтун, який є, за версією британського правосуддя, одним з двох підозрюваних у справі про вбивство Олександра Литвиненка, не зможе дати свідчення на наступному тижні, як планувалося спочатку.

Про це в п'ятницю повідомили британські ЗМІ, передає "Інтерфакс-Україна".

За словами радника британських слідчих органів Робіна Тема, Ковтун заявив про те, що дачею показань в британському суді він може порушити конфіденційність розслідування, що проходить на даний момент в Росії. Ковтун повинен дочекатися дозволу від російської влади надати свідчення у цій справі.

Суддя Роберт Оуен дав Ковтуну час до 12:00 понеділка, щоб визначитися остаточно, буде він давати свідчення чи ні, відзначають видання.

Раніше передбачалося, що Ковтун дасть свідчення 27-29 липня по відеозв'язку з Москви. Він повідомив про свою згоду виступити в суді в березні цього року.

Тим часом, за повідомленням сайту газети "Гардіан", приятель Ковтуна, який в матеріалах суду значиться як Д3, в зачитаних в п'ятницю в суді показаннях стверджує, що Ковтун нібито зізнавався йому, що збирався "заманити" Литвиненко, якого добре охороняли, на зустріч в Лондоні, щоб там "прикінчити його".

За версією Д3, Ковтун розповів йому про це в Гамбурзі за два дні до зустрічі з Литвиненком 30 жовтня 2006 року. Д3 зазначив, що Ковтун назвав Литвиненка "свинею" і "зрадником".

Крім того, Д3 стверджує, що Ковтун нібито зізнався йому в тому, що у нього була "дуже дорога отрута".

За виконання місії в Лондоні, зі слів Д3, Ковтун розраховував на хорошу винагороду.

Як відомо колишній співробітник спецслужб Росії Олександр Литвиненко, який у 2000 році утік у Великобританію, помер у листопаді 2006 року. Після смерті в його організмі був виявлений радіоактивний елемент полоній-210.

За британською версією, головний підозрюваний у його вбивстві - нинішній депутат Держдуми Андрій Луговий. Сам депутат наполягає на своїй невинуватості. У квітні 2012 року тест на детекторі брехні, проведений британськими поліграфологами, показав, що Луговий невинуватий.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування