КВУ просить Раду уточнити поняття "підкуп виборців"

Вівторок, 28 липня 2015, 17:54

Експерти Комітету виборців України розробляють законопроект, що має на меті зменшити масштаби підкупу виборців на виборах.

Про це йдеться у повідомленні КВУ на його сторінці в Facebook.

Комітет рекомендує Верховній Раді України внести відповідні зміни до законодавчих актів, якими буде чіткіше виписано склад такого злочину, як підкуп виборців.

"Необхідно зазначити, що підкуп передбачає у тому числі надання неправомірної вигоди виборцю благодійними фондами, громадськими організаціями, які мають назви, співзвучні з назвами партій-суб’єктів виборчого процесу, кандидатами, або використовують таку ж комбінацію позначень (слова, літери, цифри, зображувальні елементи, комбінації кольорів), яку використовує партія-суб’єкт виборчого процесу, кандидат при передвиборній агітації", - зазначають експерти КВУ.

Як вказує КВУ, такий масштабний непрямий підкуп виборців було зафіксовано у м. Чернігові на проміжних виборах народного депутата України (одномандатний виборчий округ № 205). За даними Комітету, впродовж двох тижнів у місті діяло 5 пунктів з роздачі продуктових наборів від імені благодійного фонду "Укроп", назва і символіка якого збігаються із однойменною політичною партією.

"За різними оцінками такі відкриті механізми непрямого підкупу виборців охопили понад 40 000 жителів, що проживають на території одномандатного виборчого округу №205. Така практика схиляння виборців до продажу голосів продовжувалась і в день голосування", - зазначає КВУ.

Цей законопроект дасть підстави правоохоронцям реагувати на вищезгадані правопорушення та запобігати їх виникненню.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News