Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна отримуватиме дані супутникового моніторингу ситуації в зоні АТО в режимі онлайн

Четвер, 13 серпня 2015, 06:53

Україна підписала контракт з французьким концерном Airbus на здобуття даних супутникового моніторингу надвисокої роздільної здатності в онлайн режимі. Проте відстежувати з їхньою допомогою пересування бойовиків у зоні проведення АТО можна буде лише з наступного року.

Таку думку висловив на прес-конференції в Укрінформі 12 серпня директор компанії "ТВІС" (є офіційним дистриб'ютором французької компанії Airbus в Україні і має сертифікат на надання послуг супутникової зйомки) Олесь Ясинський, повідомляє агенство.

"Днями Державне космічне агентство України і РНБО уклали контракт з французьким концерном Airbus на прямий прийом супутникових даних надвисокої роздільної здатності. Однозначно це добре, оскільки це дасть змогу на кілька годин скоротити час доступу до нової зйомки, що у принципі вираховується годинами", - сказав він.

В умовах війни це дуже критично, вважає експерт. Проте "з огляду на те, що бюрократичний апарат нікуди не подівся, то ми можемо передбачити, що проект вийде на повну потужність, напевно, не цього року. Ми розраховуємо, що ця технологія запрацює на повну силу наступного року", - уточнив він.

Ясинський прогнозує, що для налагодження технології прийому-поширення даних з французьких супутників знадобиться певний час.

"Налагодити технологію прийому-поширення даних усередині держапарату, напевно, вийде не раніше лютого наступного року", - зазначив він.

Експерт повідомив, що зараз проводиться тестування приймальних станцій, що знаходяться на території  України, на які буде організовано пряме скидання інформації з французьких супутників Pleiades. Він додав, що ці супутники можуть робити знімки роздільною здатністю 50 сантиметрів, один кадр захоплює територію 20 на 20 кілометрів.

Ясинський підкреслив, що економічну доцільність цього проекту покаже час. А ось з політичної точки зору це "однозначно вигідно". Отримувані дані знадобляться не лише українським військовим, які виконують бойові завдання у зоні АТО, а й екологам – для оцінки збитків, яких завдала Росія окупованим територіям на сході України.

Раніше, агенство повідомляло, що глава Державного космічного агентства України Олег Уруський заявив, що Україна підписала контракт з Airbus Defense & Spac. Згідно контракту, країна вперше отримуватиме від європейських апаратів Pleiades-1 і Pleiades-2 дані надвисокої роздільної здатності у режимі онлайн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...