У РФ знищили 520 тонн продуктів і задумалися про Донбас

Четвер, 13 серпня 2015, 13:02

До Держдуми внесено законопроект, що пропонує вилучати санкційні продукти і передавати як гумдопомогу іноземним державам, біженцям, на потреби малозабезпечених громадян, а також жителям Донбасу.

Текст законопроекту опубліковано в електронній базі документів нижньої палати парламенту, повідомляє РБК.

У документі пропонується направляти конфісковану продукцію на "безоплатну допомогу малозабезпеченим, соціально незахищеним, постраждалим від стихійних лих та інших надзвичайних подій групам населення", а також іншим особам, які опинилися в життєвій ситуації, що вимагає матеріальної допомоги.

Автори законопроекту - КПРФ - відзначають, що санкційна продукція може бути використана в тому числі для надання гуманітарної допомоги "жителям Донецька і Луганська, країнам, що постраждали від військових, збройних конфліктів, людям, що знаходяться за межею бідності".

Крім того, передбачається направляти вилучені продукти на надання гуманітарної допомоги іноземним державам, їх федеративним і муніципальним утворенням, міжнародним, іноземним установам.

Допомога може бути надана також тим, хто є резидентом іноземних держав або особою без громадянства, біженцем, вимушеним переселенцем, в тому числі постраждалим від військових, збройних конфліктів, терористичних актів, стихійного лиха та інших надзвичайних ситуацій, зазначається в проекті закону.

При цьому, як показують дані опитування, проведеного "Левада-центром", більшість росіян - 48% - негативно ставляться до рішення знищувати "незаконні" продукти. 40% опитаних згодні з такими заходами влади (серед москвичів лише 23%).

При цьому велика частина росіян як і раніше схвалює заборону російської влади на імпорт продуктів з країн ЄС та США.

Більшість росіян проти знищення санкційних продуктів. Дані: levada.ru Для збільшення натисніть на зображення

Однак у порівнянні з минулим роком їх частка знизилася: з 78% у серпні 2014 до 68% у серпні 2015.

Число опитаних, схвалюють знищення, в п'ять разів вище серед тих росіян, хто в цілому підтримує заборону на обмеження імпорту зарубіжних продуктів, ніж серед тих, хто негативно ставиться до продовольчого ембарго.

При пропозиції можливих альтернатив знищенню продуктів росіяни схильні вибирати заходи, пов'язані з використанням продуктів в якості додаткової допомоги нужденним: передача до сиротинців та притулків (43%), передача пенсіонерам та інвалідам (41%) або благодійним організаціям (27%). Чверть населення вважає, що ці продукти треба відправляти на Донбас.

Тільки 15% опитаних з усіх запропонованих способів дії з "санкційними" продуктами вибирають їх знищення.

 15% росіян - за знищення. Дані: levada.ru Для збільшення натисніть на зображення

Ініціатива щодо обмеження держзакупівель в країнах Заходу таких товарів, як високотехнологічна медтехніка та інші засоби догляду за хворими не знаходить масової підтримки: частка росіян, які не підтримують дану пропозицію, перевищує частку схвалюють його (63% проти 26% і 55% проти 33% відповідно ).

Разом з тим, Россільгоспнагляд повідомляє, що станом на 12 серпня знищено 480 тонн контрабандної рослинної продукції, а також 41 тонна продукції тваринного походження.

У РФ з 6 серпня цього року почав діяти указ про знищення санкційної продукції не тільки на кордоні, а й по всій країні.

Санкційні продукти, серед яких сири, овочі, фрукти, мисо тощо, знищують бульдозером.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування