В РФ прокурори намагаються пояснити, що не так з жовто-синьою зіркою на висотці

Понеділок, 17 серпня 2015, 13:41

У Росії почався розгляд по суті справи про фарбування зірки на одній з висоток Москви в кольори національного прапора України.

За повідомленнями журналіста ВВС Юрія Вендіка, який знаходиться в залі суду, на процес прийшло багато людей.

"На думку прокурорів, висотка на Котельницькій і зірка на ній "уособлюють велич Російської Федерації". А фарбування зірки на висотці в кольори України -"формує думку про домінуюче положення України в політичних відносинах з РФ", - процитував він позицію звинувачення.

"Звинувачення незрозуміле, жодної змови, жодної  "політичної ненависті" - дружно заявляють четверо парашутистів", - додав журналіст.

Як відомо, 20 серпня 2014 руфер Павло Ушевец, більш відомий як руфер Мустанг пофарбував зірку на Котельницькій набережній в кольори українського прапора.

 

Однак в Росії по цій справі затримали петербурзького руфера Володимира Подрезова і чотирьох бейсджамперів, які вчинили вранці 20 серпня 2014 стрибок з висотної будівлі - Євгенія Короткова, Ганну Лепешкіну, Олександра Погребова і Олексія Шірокожухов.

Всім п'ятьом висунуто обвинувачення за частиною 2 статті 214 (вандалізм, вчинений групою осіб) і за пунктом "б" частини 2 статті 213 КК (хуліганство, вчинене групою осіб за мотивами політичної та ідеологічної ненависті). Перше з цих звинувачень передбачає до 3 років колонії, друге - до 7 років.

Після того, як Ушевец повідомив про те, що зірку фарбував він, переслідування бейсджамперів не було припинено. Нещодавно він оприлюднив своє відео, зроблене в день фарбування зірки.

 

Заява "Мустанга" дала слідству привід завести справу проти самого українського спортсмена, а також затримати і заарештувати його знайомого - Подрезова.

Більше того, від Подрезова слідчий Дмитро Минов, у провадженні якого спочатку була справа, домагався свідчень не тільки на Ушевца, але й на бейсджамперів, притому що головний свідок звинувачення, руфер Кирило Ішутін, спростовував причетність останніх до акції.

16 квітня "Меморіал" визнав обвинувачених по "висотній справі" політв'язнями. Крім того, правозахисники назвали недоведеною причетність бейсджамперів до акції.

Бейсджампери перебувають під домашнім арештом, Подрєзов - у СІЗО. 17 липня на попередніх слуханнях Таганський суд Москви продовжив всім обвинуваченим запобіжний захід на півроку, тобто до 20 грудня.

4 серпня, на першому засіданні по суті справи суд відмовився задовольнити клопотання захисту про повернення справи в прокуратуру.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування