Щодо діяльності Лазорка в "Укртранснафті" завели чергову справу

Вівторок, 18 серпня 2015, 18:18

Міністерство внутрішніх справ розслідує ще декілька епізодів діяльності екс-глави "Укртранснафти" Олександра Лазорка, який на цій посаді був ставлеником олігарха Ігоря Коломойського.

Про це йдеться у відповіді МВС на заяву депутата від БПП Сергія Лещенка, який повідомив відомству про декілька правопорушень з боку керівництва компанії.

Так, за даними Лещенка, наприкінці 2013 року "Укртранснафта" уклала договір про страхування на суму 81,1 млн грн (з них 69,96 млн – з компанією "Кремінь"), а наприкінці 2014 – на суму ще понад 80 млн грн. При цьому за законом розмір страхування не може перевищувати 1,5% від розміру чистого прибутку, отриманого за попередній звітний рік.

У 2012 році компанія заробила 142,61 млн грн, а отже мала витратити на страхування не більше 2,14 млн грн. У 2013 прибуток склав 312,82 млн грн, тому могла заплатити страховикам не більше 4,69 млн грн.

Таким чином, за два роки компанія безпідставно уклала договори на загальну суму 143,2 млн грн.

Клацніть для збільшення

Крім того, у березні 2012 року для підприємств Коломойського, а саме – "Кременчуцького НПЗ", "Нафтохіміка Прикарпаття" і "НПК "Галичина" була значно зменшена вартість резервування потужностей для транспортування нафти. Так, якщо така вартість для компанії "Синтез Ойл" становила раніше 6,15 млн грн на місяць, то для компаній Коломойського – лиш 835 тисяч. Крім того, "Синтез Ойл" зобов'язувався перекачувати не менше трьох мільйонів тонн щороку, а для олігарха таких вимог не було.

За словами Лещенка, станом на 25 травня 2015 року державі через це нанесено збитків у розмірі понад 207 млн гривень.

Крім того, у березні 2014 року "Укртранснафта" на міжбанківській валютній біржі уклала вісім договорів на реалізацію нафтопродуктів загальною вартістю 346,6 млн гривень з ТОВ "Галнафта", ВАТ "НПК-Галичина" та ТОВ "ТД Карпатнафтотрейд", які входять до структури групи "Приват" Коломойського.

При цьому, згідно зі статутом компанії, без рішення Наглядової ради керівництво могло укладати угоди на суму не більше 50 млн грн.

Встановлено, що дані нафтопродукти вироблено на потужностях "Укртатнафти" Коломойського.

Також було встановлено, що "Укртранснафта" продала нафтопродукти за заниженими цінами, через що недоотримала прибутки на 26,55 млн гривень.

Як відомо, на початку серпня збори акціонерів "Укртранснафти" вирішили не продовжувати контракт з Лазорком. Він був відсторонений Наглядовою радою зі скандалом ще у березні, але намагався повернутися на посаду через суди.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування