Росіянка змусила суд визнати існування "фабрики тролів"

Середа, 19 серпня 2015, 05:55

Колишня співробітниця ТОВ "Інтернет-дослідження" Людмила Савчук виграла в Петроградському райсуді Санкт-Петербурга процес проти роботодавців, які організували так звану фабрику інтернет-тролів, що спеціалізується на публікації в мережі провладних політичних коментарів.

Про це пише "Коммерсантъ".

В ході процесу компанія офіційно оформила зі звільненою активісткою контракт і виплатила їй борги по зарплаті. Але головною перемогою правозахисники вважають офіційно отримане досьє компанії, оприлюднення її діяльності і визнання нанесеного пані Савчук морального збитку, який вона оцінила в 1 руб.

Приводом для розпочатого 1 червня процесу послужила недовга кар'єра Людмили Савчук в спецвідділі компанії. Згідно з позовом, вона влаштувалася на роботу 2 січня 2015 по оголошенню в інтернеті. В оголошенні пропонувалося займатися написанням коментарів і постів в інтернеті на задану тему.

Єдиним документом, який їй запропонували підписати при влаштуванні на роботу, була підписка про нерозголошення у ЗМІ інформації про діяльність компанії.

В обов'язки співробітниці входило, зокрема, написання не менше п'яти провладних коментарів на день на політичні теми відповідно до виданих начальством техзавдань. Крім того, вона повинна була вести власний блог на задані теми, звітуючи про його рейтинг.

Плодом колективної творчості відділу було впровадження в мережу постів від імені нібито проживаючої в Петербурзі "ворожки по кришталевій кулі".

Зарплата за цю роботу становила 40-50 тис. руб. на місяць, проте заявниця отримала її лише за січень, а в березні була звільнена без оформлення трудових відносин.

В ході процесу відповідачі добровільно оформили договір з Савчук і виплатили зарплату, тому позовні вимоги у цій справі стосувалися тільки компенсації моральної шкоди за порушення трудових і немайнових прав.

Сама Савчук та її представники з "Команди 29", що спеціалізується в сфері свободи інформації, вважають перемогою сам факт офіційного оприлюднення діяльності "фабрики тролів".

Як відомо, дним із спонсорів центру інтернет-тролів, який базується в російському Ольгиному, вважають російського олігарха Малофєєва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування