Україна знизила експорт продуктів у Росію до історичного мінімуму - МінАПК

Середа, 19 серпня 2015, 12:21

На російський ринок припадає лише 2% загальної структури українського аграрного експорту.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, передає прес-служба МінАПК.

Зокрема, якщо у першому півріччі 2014 року у географічній структурі експорту українського продовольства доля РФ становила майже 8%, то поточного року її частка скоротилась до 2%.

В абсолютному виразі експорт до цієї країни знизився на 80% і становив 125 млн доларів. При цьому загальний експорт за вказаний період 2015 року становить 6,5 млрд доларів. Крім того, протягом 2010-2014 років обсяг торгівлі продовольством з РФ скоротився на 40%.

"Стратегічне значення російського ринку для України - радянській атавізм. Через не прогнозованість, штучні обмеження, м’ясні та молочні торгові війни, блокаду нашої кондитерської продукції, українські виробники давно почали орієнтуватися на європейський, азійський, африканський та американський ринки", - сказав міністр.

"Успішна диверсифікація дозволила значною мірою компенсувати недоотриману вигоду від експорту в Росію", - наголосив Павленко.

Разом із тим міністр нагадав, що з 1 січня 2016 року Україна починає жити в умовах повноцінної економічної асоціації та зони вільної торгівлі з ЄС.

"Росія не зможе серйозно вплинути на експорт нашої продукції, навіть якщо застосує санкції, які зараз діють щодо європейських та американських товарів. Це скоріше стане стимулом для технічного та технологічного переозброєння нашої харчової промисловості та відкриття для якісних українських товарів нових світових ринків" - заявив міністр.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...