Раді пропонують не забирати у переселенців право голосу

Вівторок, 25 серпня 2015, 15:34

Громадські активісти та депутати закликають Верховну Раду підтримати законопроект, який дозволить вимушеним переселенцям взяти участь у місцевих виборах.

Відповідний законопроект уже зареєстрований у парламенті.

На прес-конференції в понеділок представники Громадянської мережі "Опора", донецького Комітету виборців, "Восток SOS", "Крим SOS" і депутати заявили, що зараз відсутній механізм реалізації виборчого права внутрішніх переселенців.

Автори законопроекту пропонують передбачити, що належність виборців-внутрішньо переміщених осіб до певної територіальної громади може бути визначена за адресою фактичного проживання, зазначеною у довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Як пояснив аналітик "Опори" Олександр Клюжев, переселенці зможуть обирати з кількох варіантів.

"Переселенці, які не мають наміру повертатися до попереднього місця проживання, зможуть змінити виборчу адресу і голосувати на місцевих та інших виборах в територіальних громадах, в яких вони постійно знаходяться після переміщення. Ті ж громадяни, які планують повернення, матимуть можливість зберігати нинішню виборчу адресу і реалізувати право голосу на місцевих виборах після відновлення державного контролю у своїх містах, селах, селищах", - пояснив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News