Єлісєєв: Нормандський формат може бути змінено

Вівторок, 25 серпня 2015, 17:07

В Адміністрації президента не виключають можливості розширення складу переговірників у "нормандському форматі".

Про це заявив заступник глави АП Костянтин Єлісєєв, відповідаючи на запитання "Європейської правди" на брифінгу в адміністрації президента.

За його словами, в АП не вважають безальтернативним збереження нинішнього складу "нормандської четвірки" (Україна, Росія, Німеччина, Франція).

"Мені байдуже, який буде формат. І для народу на Донбасі так само - головне, щоби встановився мир та спокій на Донбасі. Байдуже – женевський при цьому буде формат, нормандський чи інший. Головне – зрушити з місця мінський процес. Яким чином це зробити – це вже відповідальність нас, дипломатів", - заявив він.

Єлісєєв також роз’яснив заяви лідерів України, Франції та Німеччині в Берліні про збереження "нормандського формату".

"Ми домовилися працювати на основі нормандського формату. Підкреслюю, "на основі". Які будуть його модифікації, чи буде це "Нормандія плюс" – це вже інше питання", - заявив він.

На прохання "Європейської правди" він також окремо прокоментував пропозицію новообраного президент Польщі Анджея Дуди про залучення Польщі до переговорів.

"Ми координуємо наші дії з адміністрацією Дуди. На початку вересня до Києва прибуде спецпосланник Дуди, з яким ми будемо обговорювати як двосторонню співпрацю, так і можливе залучення Польщі до переговорів у нормандському форматі", - визнав заступник глави адміністрації Порошенка.

Він також заявив, що ставить за мету знайти шлях, який дозволить зробити "нормандський формат" ефективнішим.

"Один з ключових викликів, який я ставлю особисто  для себе – змусити ефективно запрацювати "нормандський формат"", - заявив Єлісєєв.

24 серпня президент Петро Порошенко відзначив, що виключає заміну "нормандського формату", попри те, що в світі лунають інші пропозиції.

Канцлер Ангела Меркель також заявила про необхідність укріплення "нормандського формату", а не створення нового.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування