Російські чиновники продовжують користуватися закордонними IT-сервісами

П'ятниця, 28 серпня 2015, 08:12

Російські чиновники обмежили себе у використанні публічних поштових сервісів, але продовжують користуватися мессенджерами.

Про це пише РБК.

Зараз на законодавчому рівні перешкод для використання зарубіжних месенджерів або поштових сервісів у російських офіційних осіб немає.

Проте обмеження на використання загальнодоступних IT-продуктів в органах влади є.

Для чиновників Кремля проводилися навчання, там у тому числі йшлося про небажаність використання Gmail, говорить співрозмовник, близький до адміністрації: "Документи для службового користування пересилаються по внутрішній мережі - для цього у чиновників стоять окремі комп'ютери. Зі звичайного комп'ютера листа можна пересилати з використанням домену gov.ru".

Чиновник уряду каже, що в апараті опрацьовується питання про "відключення в Білому домі доступу до 3G і 4G/LTE", що обмежить можливість використання інтернет-месенджерів. Але опитані дев'ять чиновників Білого дому і Кремля нічого такого не чули і ніяких заборон користуватися мессенджерами не отримували. У четвер, наприклад, в WhatsApp було видно, що ним користувався один з федеральних міністрів.

Також чиновники у приватній розмові зізнаються, що користуються поштою, наприклад, "Яндекса" замість службової, бо вона зручна. Такі результати програми "Електронний уряд", на яку були виділені мільярди рублів, пише агенство.

Питання про використання зарубіжних IT-сервісів Google, Yahoo, WhatsApp російськими чиновниками підняте на самому верху. У середу, 26 серпня, на нараді у Владивостоці секретар Радбезу Микола Патрушев розкритикував чиновників, які по роботі зверталися до цих сервісів. На його думку використання іноземних сервісів шкодить захищеності державних і муніципальних інформаційних систем.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування