Дніпродзержинський коксохім перейшов під контроль Ахметова - ЗМІ

П'ятниця, 28 серпня 2015, 09:13

Акціонери Evraz позбулися Дніпродзержинського коксохімічного заводу – він перейшов під управління "Метінвесту" Ріната Ахметова.

Про це розповіли газеті "Комерсант" джерела, близькі до обох металургійних холдингів, і підтвердило джерело на заводі.

Компанія Ахметова фактично управляє Дніпродзержинським коксохімічним заводом (ДКХЗ) із початку 2015 року, уточнюють співрозмовники видання.

Ще в серпні 2014 року гендиректор "Метінвесту" Юрій Риженков повідомляв українським ЗМІ, що компанія "заявила про інтерес" до ДКХЗ, оскільки через конфлікт на південному сході країни в неї виникли проблеми з забезпеченням коксом. Ішлося про перебій поставок із Авдіївского коксохіму "Метінвесту", розташованого у контрольованій Києвом Донецькій області, – завод досі перебуває в зоні обстрілів.

Останній обстріл стався 4 серпня й поставив підприємство на межу зупинки, відновити подачу на нього електроенергії вдалося лише 10 серпня.

У грудні минулого року головна компанія українського холдингу Metinvest B.V. отримала дозвіл комісії з захисту конкуренції Сербії на "установлення контролю" над 94,55% ДКХЗ, але до угоди не дійшло. У матеріалах антимонопольного комітету України документів щодо можливого придбання ДКХЗ "Метінвестом" немає.

Evraz і його акціонери (основні – Роман Абрамович, Олександр Абрамов і Олександр Фролов) одержали ДКХЗ разом з іншими активами в Україні в 2007 році від групи "Приват" Ігоря Коломойського за $3 млрд.

У серпні 2012 року ДКХЗ, який не брав участі у виробничому ланцюжку інших українських активів Evraz, було за символічні $4 продано основній структурі акціонерів Evraz, Lanebrook Ltd, а з початку 2014 року власниками ДКХЗ стали кіпрські Salurex Limited, Misandaiko Holdings Ltd, Mastinto Trading Ltd і Altana Limited із Британських Віргінських островів (усі володіють по 23,64%).

Офшори представляли інтереси акціонерів Evraz, а Altana Limited – українську інвесткомпанію Altana Capital, розповідали джерела "Комерсантові".

У Evraz і Altana Capital відмовилися від коментарів, у SKM Group, яка об’єднує активи Ахметова, заперечують отримання контролю над ДКХЗ.

За даними СПАРК, структура акціонерів ДКХЗ не змінилася, але джерела, близькі до Evraz, кажуть, що акціонери холдингу вже не мають стосунку до кіпрських офшорів: пакети тримають проміжні структури в інтересах Ахметова (сума угоди не розкривається; аналітики оцінювали актив у "десятки мільйонів доларів").

Простежити зміну володіння в кіпрських компаніях неможливо – вони оформлені на номінальних власників. Але до угоди з "Метінвестом" чи іншими структурами українського бізнесмена ще не дійшло, наголошує джерело, близьке до них.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування