Кримський "суд" залишив під арештом активіста, що виступав проти анексії

П'ятниця, 28 серпня 2015, 23:19

Верховний суд анексованого Криму відхилив скаргу захисту кримськотатарського активіста Мустафи Дегерменджі на продовження його арешту до 7 листопада.

Про це на Facebook написав перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

"Сьогодні, як і очікувалося, Верховний суд Криму залишив без зміни рішення Київського районного суду Сімферополя про продовження терміну арешту Мустафі Дегерменджі. Черговий суддя, пропускаючи повз вуха доводи адвоката, традиційно брав участь в організованому кримінальному переслідуванні невинних у справі "26 лютого", - заявив він.

Як відомо, Дегерменджі був затриманий 7 травня 2015 года в селі Грушівка під Судаком.

Затримання здійснювала озброєна група російських силовиків. 3 червня Київський районний суд Сімферополя призначив йому запобіжний захід у вигляді двох місяців арешту. 20 серпня суд продовжив йому арешт на 3 місяці до 7 листопада.

Раніше 26 лютого 2014 року під кримським парламентом відбувся організований Меджлісом масштабний мітинг кримських татар та проукраїнських активістів, які виступали проти закликів проросійських сил до відділення Криму від України.

У свою чергу, їм протистояли прихильники партії "Русское единство" на чолі з нинішнім самопроголошеним главою Криму Сергієм Аксьоновим, які організували свій мітинг біля Верховної ради автономії.

Під час акції між протиборчими силами сталася бійка, проте згодом організаторам обох мітингів вдалося розвести людей.

29 січня 2015 року в Криму представники Слідчого комітету РФ затримали заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза за підозрою в організації і участі в масових заворушеннях.

Київський районний суд Сімферополя обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою спочатку до 19 лютого 2015 року, а потім продовжив йому арешт ще на 3 місяці до 19 травня 2015 року.

15 травня відбулося чергове засідання суду, на якому термін арешту Чийгозу продовжили до 29 липня. 27 липня суд продовжив йому термін арешту до 19 листопада 2015 року.

Також у цій справі в Криму був затриманий і кримськотатарський активіст Алі Асанов, який утримується в СІЗО Сімферополя з 15 квітня 2015 року.

24 серпня Верховний суд "Республіки Крим" не задовольнив апеляційні скарги Чийгоза і Асанова і залишив без зміни рішення Київського районного суду Сімферополя щодо обох обвинувачених у справі "26 лютого", які залишаться під вартою до 19 листопада 2015 року.

Українська правда, Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування