Квіташвілі пояснив, чому не змогли врятувати пораненого нацгвардійця

Вівторок, 1 вересня 2015, 18:15

Боєць Нацгвардії, поранений під Верховною Радою, помер у лікарні через нестачу рідкісного препарату для зупинки крові.

Про це під час брифінгу у вівторок заявив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, повідомляє "Укрінформ".

"Це дуже рідкісний препарат, який у поодиноких випадках застосовується під час дуже серйозних операцій, де не можна зупинити кровотечу ручним способом. Це той препарат, якого ніколи немає в лікарнях", - сказав Квіташвілі.

Водночас МОЗ оприлюднив коментар, де заявив, що лікарні (Київська міська клінічна лікарня №17 та Олександрівська клінічна лікарня міста Києва), де перебувають поранені 31 серпня забезпечені усім необхідним.

Двох солдат Нацгвардії, на жаль, врятувати не вдалося через вкрай важкі осколкові поранення, зазначають в МОЗ:

"Травми були несумісні з життям, - зазначив лікар-реаніматолог Сергій Дубров. - Одного солдата привезли в стані клінічної смерті, була ушкоджена крупна магістральна судина. Хірурги дві години власноруч качали серце і одночасно зашивали рану, але врятувати бійця не вдалося".

"Усі найнеобхідніші препарати у нас були в наявності, щодо деяких сучасних кровозупинних засобів, що застовуються на полі бою, вони в лікувальних закладах при наданні спеціалізованної допомоги не застосовуються. Тому ми звернулися до волонтерів, хоча в даних випадках ці препарати, на жаль, вирішальної ролі не грали, адже вони могли б бути ефективними лише безпосередньо на місці травмування".

Щодо Олександрівської лікарні, там від травм, несумісних з життям, помер один боєць.

Шестеро проходять лікування, лікарі кажуть, що загроз для їхнього життя немає, трьох з них планують виписати вже найближчим часом.

Як відомо, 31 серпня під Верховною Радою сталися сутички між силовиками та мітингувальниками, які вимагали не ухвалювати зміни до Конституції.

Після голосування парламенту, мітингувальники пішли штурмом на Верховну Раду і почали кидати димові шашки. Потім хтось кинув у лави міліції і Нацгвардії бойову гранату. Було поранено понад 130 осіб.

Один нацгвардієць помер від поранення уламком у серце, у понеділок, ще двоє померли в лікарні у вівторок.

Затриманий 21-річний Ігор Гуменюк, який кинув гранату - боєць добровольчого батальйону спецпризначення "Січ" (складається з членів "ВО "Свобода").

Голова МВС Арсен Аваков звинуватив лідера партії "Свобода" Олега Тягнибока та його однопартійців у трагедії під Верховною Радою.

Тягнибок і "Свобода", у свою чергу, заперечують свою провину і звинувачують керівництво МВС та владу загалом у провокації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування