ООН зафіксувала на Донбасі страти мирного населення бойовиками

Четвер, 10 вересня 2015, 01:20

ООН зафіксувала випадки позасудових страт мирних жителів членами незаконних збройних формувань "ДНР" і "ЛНР".

Про це йдеться в 11-й доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини за період з 16 травня по 15 серпня 2015 року.

Як наголошується в повідомленні, УВКПЛ продовжило отримувати та перевіряти повідомлення про вбивства, тортури, жорстоке поводження, сексуальне насильство, примусову працю та вимагання на підконтрольній бойовикам території.

Зокрема ООН повідомляє про дві масові страти цивільних терористами, які ймовірно входять в спеціальну бригаду "Одеса", в селі Переможне Луганської області.

Так, 10 серпня 2014 року вісім озброєних чоловіків у камуфляжі без будь-яких ознак відмінності увірвалися в будинок волонтерів, які допомагали харчуванням українським військовим.

Будинок пограбували і забрали з нього чоловіка та жінку. Протягом наступних десяти днів озброєні люди три рази поверталися в будинок і грабували його, погрожуючи пістолетом батькові одного з викрадених волонтерів.

Сім'я не мала жодної інформації про долю волонтерів до січня, поки їх тіла не знайшли поблизу П'ятигорівці. У червні 2015 року експертиза підтвердила особи загиблих. Причиною смерті волонтерів стали вогнепальні поранення в голову.

У тому ж населеному пункті 22 серпня 2014 року були страчені біля свого будинку четверо членів однієї сім'ї, імовірно за допомогу українській армії.

У доповіді також говориться про інші вбивства бойовиками цивільних осіб і полонених військовослужбовців.

Крім того, у звіті повідомляється про незаконні затримання і побиття та погрози, які були вчинені як членами незаконних збройних формувань, так і українськими військовими.

ООН стверджує також, що кількість жертв серед цивільного населення збільшилася більш ніж удвічі в порівнянні з трьома попередніми місяцями: 105 осіб було вбито і 308 отримали поранення з 16 травня по 15 серпня, в той час як між 16 лютим і 15 травнем були вбиті 60 осіб , а поранені 102.

Також у своїй доповіді ООН позитивно оцінила реформи в Україні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування