Слідком РФ після Яценюка переключився на Полторока і Муженка

Четвер, 10 вересня 2015, 12:08

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти військового керівництва за нібито обстріли жителів на окупованих територіях Донецької області.

Про це йдеться в повідомленні Слідкома РФ, поширеному в четвер.

Згідно з повідомленням, справу порушено стосовно Міністра оборони Степана Полторака, начальника Генштабу Віктора Муженка, командира Сухопутних військ ЗСУ Анатолія Пушнякова, командувача Нацгвардії Миколи Балана "та інших невстановлених осіб з числа військовослужбовців Збройних сил та Нацгвардії".

"Вони підозрюються у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 356, ст. 357 КК РФ (застосування заборонених засобів і методів ведення війни і геноцид)", - стверджує Слідком.

На думку російських слідчих, в період з 31 травня по 1 вересня 2015 невстановлені особи з числа військовослужбовців ЗСУ та Нацгвардії "з метою знищення національної групи російськомовного населення, що проживає на території самопроголошеної "ДНР", здійснили прицільні артилерійські обстріли з важких видів озброєння (калібру не менше 122 мм) об'єктів цивільної інфраструктури, які не є військовими цілями в населених пунктах республіки".

"Слідство вважає, що українськими військовослужбовцями були порушені: Протокол про припинення застосування зброї на південному сході України (Мінськ, 05.09.2014) і Меморандум до нього (Мінськ, 19.09.2014), положення Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Женева , 12.08.1949) та Додаткового протоколу II (Женева, 08.06.1977) до неї, Конвенції про попередження злочину геноциду і покарання за нього (Париж, 09.12.1948), Конвенції про права дитини (Нью-Йорк, 20.11.1989) " , - сказано в повідомленні.

Слідком стверджує, що в результаті зазначених артилерійських обстрілів загинуло 45 осіб, отримали поранення більше 160 осіб, зруйновано або частково знищено не менше 163 об'єктів, в числі яких житлові будинки, будівля суду, підстанція шахти та ін.

Як відомо, бойовики регулярно в порушення Мінських угод, обстрілювали позиції сил АТО. При загрозі українським бійцям сили АТО після оповіщення міжнародних організацій відкривали у відповідь артилерійський вогонь, як це було при спробі бойовиків захопити Мар'їнку або Старогнатівку.

Як відомо, напередодні глава Слідкома РФ заявив, що нинішній прем'єр Арсеній Яценюк воював у Чечні проти російських військових.