Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ОБСЄ: На Донбасі у дітей в школах стрес і підручники з РФ

Четвер, 10 вересня 2015, 15:35

Школярі на окупованих територіях Донецької та Луганської областей страждають від стресу, викликаного збройним конфліктом, на окупованих територіях російські підручники.

Про це заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг сказав на брифінгу в Києві, передає УНІАН.

За його словами, спостерігачі відвідали кілька шкіл з обох сторін лінії зіткнення. Багато шкіл відремонтовані після руйнування.

Хуг зазначив, що залишається загроза для дітей, тому що по обидві сторони лінії зіткнення є багато снарядів.

"Кількість дітей, які відвідують школи, дуже сильно зменшилася в порівнянні з даними минулого року, особливо в тих районах, що знаходяться біля лінії зіткнення, особливо де спостерігаються сильні обстріли", - сказав Хуг.

За його словами, в підконтрольному уряду України Золотому директор школи №14 повідомив, що тільки 12 учнів зараз вчаться, а до конфлікту було 65 учнів.

На окупованих територіях в Куйбишевському районі Донецька спостерігачі зустрілися із заступником голови так званої "районної адміністрації", який повідомив, що три з 17 шкіл і шість із 20 дитсадків тут не працюють, тому що були зруйновані в результаті обстрілів.

"Ми також спостерігали збільшення мілітаризації повсякденному житті дітей. Спостерігачі моніторингової місії бачили озброєних людей, які патрулюють дитячий майданчик у Горлівці, яка знаходиться під контролем так званої "ДНР", - сказав Хуг.

За його словами, для того, щоб діти могли потрапити до школи, необхідно пройти пропускні пункти з озброєними людьми.

"Вчителі кажуть, що діти страждають від стресу, викликаного цим конфліктом, а в деяких районах, які знаходяться під контролем так званих "ДНР" і "ЛНР", спостерігачам сказали, що підручники поставляються з Російської Федерації", - сказав Хуг.

Він також зазначив, що мова викладання в школах по обидві сторони лінії зіткнення змінюється. У школах на українській території відбувається перехід здебільшого на українську мову навчання, тоді як на окупованих територіях, навпаки, українську мову викладання змінюють російською.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування