Роскомнадзор заблокував 20 "незручних" роликів на YouTube

П'ятниця, 11 вересня 2015, 02:37

Роскомнадзор на вимогу Генпрокуратури РФ вніс до реєстру на блокування ряд відеороликів, опублікованих на YouTube, що містять інформацію про протести в Росії.

Про це пише РБК.

Як повідомила організація "Роскомсвобода", яка стежить за блокуванням сайтів в Росії, у число заборонених увійшли ролики з останнім словом опозиціонера Олексія Навального перед вироком у справі "Ів Роше".

Крім роликів з Навальним, до реєстру на блокування також були включені деякі сюжети про протестні мітинги у регіонах. Всі відео в четвер ввечері були недоступні для перегляду. Втім, за іншими адресами в сервісі YouTube остання промова Навального у справі "Ів Роше" була як і раніше доступна.

Реєстр адрес, що підлягають блокуванню на сайті Роскомнадзора дійсно містить зазначені сторінки. За даними регулятора, ролики з останнім словом Навального були заблоковані на підставі статті 15.3 закону "Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації". Вона регламентує порядок обмеження доступу до сайтів, які містять інформацію із закликами до масових заворушень, здійснення екстремістської діяльності або участі в масових заходах з порушенням встановленого порядку.

Прес-секретар Роскомнадзора Вадим Ампелонський підтвердив факт внесення до реєстру ряду роликів, назвавши їх екстрмістськими, однак підкреслив, що загроза повного блокування YouTube відсутня.

"Так, в реєстрі дійсно знаходяться кілька розміщених на YouTube екстремістських роликів, заблокованих на вимогу Генеральної прокуратури. Пул IP-адрес, використовуваних YouTube, дозволяє обмежувати доступ до протиправної інформації точково", - заявив він.

Рішення Генпрокуратури РФ про блокування відео було винесено 22 грудня минулого року. Поправки, внесені до закону "Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації" в 2013 році, дозволяють Роскомнадзору здійснювати негайне блокування екстремістських сайтів без рішення суду за розпорядженням Генпрокуратури.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування