Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бородай і Баширов після війни в Україні роблять бізнес на консультаціях

Понеділок, 14 вересня 2015, 17:26

Олександр Бородай і Марат Баширов, які керували бойовиками на Донбасі певний час, зараз налагоджують бізнес у Москві

А Ігор Гіркін (Стрєлков) з'являється на лекціях з ультраправими націоналістами, пише "The Washington Post".

Видання зазначає, що багато росіян, які поїхали воювати в Україну й очолили бойовиків, повернулися до комфортного й навіть публічного життя, коли конфлікт на Донбасі зайшов у "безвихідь".

"The Washington Post" зміг поговорити з Бородаєм, одним із колишніх лідерів так званої "ДНР". У Москві він повернувся до своєї колишньої роботи в якості консультанта зі зв'язків із громадськістю (public relations).

Бородай розповів, що не був у Донецьку з жовтня. Після повернення до столиці РФ йому було складно виходити на вулицю через відомість, але тепер люди починають забувати його – і він цьому радий.

"Люди йдуть на війну, виконують свій обов’язок, а потім повертаються до мирного життя, продуктивного. Я не думаю, що це особливо цікаво", - сказав колишній лідер сепаратистів.

Бородай зізнався, що бізнес іде погано. Кілька іноземних компаній, які він відмовився назвати, розірвали з ним контракти після того, як США й Євросоюз наклали на нього санкції.

"The Washington Post" зазначає, що перепочинок від суспільної уваги може виявитися недовгим для Бородая, адже триває розслідування катастрофи малайзійського "Боїнга" на Донбасі.

На запитання, чи поїде він на суд у Нідерланди, Бородай відповів ухильно: "У мене немає відповіді. Давайте почекаємо й подивимося".

"Це історія далеко в минулому для мене, і я зробив усе, що вважав за необхідне для підтримки повного розслідування", - заявив Бородай.

Баширов – російський політтехнолог, який із 4 липня до 20 серпня 2014 року був "в.о. глави Ради міністрів" так званої "ЛНР", – коментар "The Washington Post" не дав. За словами його прес-секретаря, Баширов у Москві відповідає в декількох фірмах за взаємодію з органами держвлади й є членом комітету зі зв'язків із державними структурами в російській Асоціації менеджерів.

Баширов вважається лобістом олігарха Віктора Вексельберга. У липні минулого року він потрапив до санаційного списку Євросоюзу. У березні цього року на Московському економічному форумі Баширов виступив із лекцією на тему "Ризики, санкції, лобіювання".

"The Washington Post" зазначає, що Бородай і Гіркін – ветерани "етнічних конфліктів" на пострадянському просторі. Бородай брав участь у конфліктах у Придністров’ї, Чечні й Таджикистані в 1990-х роках – і після кожного конфлікту повертався до Москви.

Бородай заперечує, що працював на спецслужби РФ чи отримував плату з Москви, але зізнається, що передавав інформацію з Донецька Владиславу Суркову, який у Кремлі відповідає за політику Росії в Україні.

Сергій Кавтарадзе, помічник Бородая у Донецьку, повернувся в Росію торік і зараз закінчує фільм до своєї докторської дисертації за назвою "Молокобожевілля" ("MilkForMadness"), у якому досліджує "архетипи війни" і наслідки війни для її учасників.

За словами Кавтарадзе, він працював над фільмом останні 5 років, знімав трохи і в Донецьку, коли був час. Він сподівається, що фільм покажуть на якихось західних фестивалях наступного року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
17:30
Світові продажі Toyota вперше перетнули позначку у 10 мільйонів авто за рік
17:21
відеоУ передмісті Херсона дрони росіян атакували рятувальників: двоє поранених
17:06
фото15 років тюрми отримав російський агент "Лексус", який шпигував на Харківщині
Усі новини...