Яценюк: Ми злізли з "газової голки" Росії, а відкати треба буде дослідити

П'ятниця, 18 вересня 2015, 14:31

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що Україні вдалося позбутися тотальної залежності від російського газу.

"За останні 2 роки ми нарешті злізли з "газової ігли" Російської Федерації", - сказав він на засіданні парламенту.

"Близько 70% газу постачається з країн Європейського Союзу. За ринковою ціною, а не за тією, яка була підписана і погоджена в 2009 році", - заявив Яценюк з трибуни.

Прем’єр також нагадав про позиви до РФ до Стокгольмського арбітражного суду: "Україна вимагає від російського "Газпрому" повернення 16 мільярдів доларів США збитків, які Україна як переплатила по ціні на газ, так і недоотримала доходи від транзиту".

Він додав, що Росія звернулася з позовом проти України на підставі тих самих газових контрактів і просить стягнути з України 27 мільярдів доларів – за пункт "take or pay". Україна буде відстоювати свої інтереси, бо вважає ці вимоги безпідставними.

Про ціну закупівлі Яценюк сказав: "Нарешті в Україні немає посередників газових олігархів, які наплодились за останні 20 років".

"Саме завдяки тому, що ціна була низька начебто для населення, тільки з коштів платників податків із державного бюджету вимивались не десятки, а сотні мільйонів доларів США. На чому були сформовані газові олігархи, які, на жаль, і до сьогодні мають ще й політичну присутність в українському парламенті – і окремі політичні сили на цьому далі грають", - додав він.

Яценюк також заявив: "Прийде час, коли нам треба буде дослідити, чи були відкати при оплаті за російський природній газ по цьому контракту – і хто отримував ці відкати. Зараз відкатів немає, тому що немає посередника, є прямий контракт як з "Газпромом", так і з нашими європейськими партнерами".

Як відомо, газові контракти у 2009 році укладала з Росією Юлія Тимошенко строком до 2019 року.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News