Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У РФ військовим, які відмовилися їхати до Сирії, загрожують кримінальні справи – ЗМІ

Неділя, 20 вересня 2015, 02:46

Контрактникам в Новоросійську, що відмовилися їхати до Сирії, загрожують кримінальним переслідуванням.

Про те пише "Газета.Ru".

У п'ятницю видання опублікувало розслідування випадку в Новоросійську, де кілька контрактників відмовилися від відрядження до Сирії. Вони послалися на відсутність письмового наказу та інші порушення закону. Однак замість захисту їх прав військове командування підключило до справи ФСБ.

"Військова прокуратура абсолютно не діє, замість того щоб реагувати на заяви президентської Ради з прав людини, яка займається їх випадком, і на скарги самих військовослужбовців... Більше того, замість захисту їхніх прав до справи підключилися військові особісти і ФСБ", - заявив адвокат контрактників Іван Павлов.

"Пішла перевірка, допити і загрози військовослужбовцям аж до кримінального переслідування. Статті не називаються, але з розмови випливає, що їм загрожує покарання аж до державної зради, - зазначив правозахисник.

За словами Павлова, "людей на час перевірки органами держбезпеки не випускають з розташування частини".

"Ніхто з тих, хто тисне на хлопців, родичів не сповістив. Рідні військовослужбовців в шоці, вони в повному невіданні, що відбувається", - повідомив адвокат.

Він додав, що поки його адвокатська "Команда 29" спостерігає за ситуацією і якщо буде розпочата офіційна процедура, то правозахисники готові підключитися до захисту.

Адвокат стверджує, що, оскільки мобілізація офіційно не оголошена, контрактникам, яких посилають в зону бойових дій за кордон, обов'язково повинні надати письмовий наказ, який передбачає соціальні гарантії, що є у військовослужбовців. Крім того, військові лікарі не мають права вписувати в медкнижки показання про стан здоров'я військовослужбовців без їх повідомлення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування