Центр протидії корупції: Квіташвілі в обхід уряду просуває Бавикіна

Понеділок, 21 вересня 2015, 13:51

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі вже вдруге поспіль подав на посаду керівника Державного експертного центру кандидатуру Івана Бавикіна, помічника народного депутата від БПП Гліба Загорія, власника фармацевтичного заводу "Дарниця".

Про це йдеться в офіційному зверненні міністра охорони здоров’я до мера Києва Віталія Кличка, який має погодити це призначення, інформує у понеділок "Центр протидії корупції".

У листі Квіташвілі зазначається, що "Бавикіним І.М. вжито вичерпних заходів щодо недопущення виникнення потенційного конфлікту інтересів".

Як запевняє міністр, дружина Бавикіна звільнилася з підпорядкованого ДЕЦ підприємства "Укрмедсерт" і відтепер, Квіташвілі просить мера погодити цю кандидатуру.

Водночас, експерти ЦПК наголошують, що міністр охорони здоров’я жодним чином не згадує, що Бавикін довгий час працював помічником Гліба Загорія, власника фармацевтичного заводу "Дарниця" та нещодавно придбаного ним "Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу". Саме цей пункт в біографії майбутнього керівника ДЕЦ викликав величезний спротив пацієнтських та антикорупційних організацій.

Крім того, відповідно до постанови Кабінету міністрів "Про проведення конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки" від 03.09.2008 № 777, кандидатура на призначення керівником Державного експертного центру повинна бути погоджена з урядом, нагадують у ЦПК.

Квіташвілі ж, без погодження кандидатури з Кабінетом міністрів, відразу відправив кандидатуру Бавикіна на погодження меру Києва, який не підписав цього призначення.

"Міністр вирішив проігнорувати думку громадськості та не звертати увагу на гучний скандал, щодо можливого призначення екс-помічника народного депутата Гліба Загорія керівником Державного експертного центру", – стверджує член правління "Центру протидії корупції" Олександра Устінова.

"Мало того, пан Квіташвілі вирішив це зробити і в обхід Кабміну, який, згідно із законодавством, має затверджувати цю кандидатуру, адже ДЕЦ є стратегічним підприємством. Це грубе порушення законодавства, яке можна розцінювати виключно як лобізм фармацевтичного бізнесу для захисту своїх інтересів", - додає вона.

У ЦПК нагадують, що саме Загорій блокував у Верховній Раді законопроект про передачу закупівель ліків міжнародним організаціям. Після прийняття відповідного законопроекту, міжнародні організації мають зареєструвати ліки, які поставлятимуть в Україну.

Саме Державний експертний центр надаватиме експертний висновок щодо того, чи може той чи інший препарат продаватися на території України, чи зможуть міжнародні організації поставляти ті чи інші ліки в Україну.

"Таке призначення може стати суттєвою загрозою для передачі закупівель міжнародним організаціям, – стверджує голова правління БФ "Пацієнти України" Дмитро Шерембей.

"Адже керівником органу, який вирішуватиме, пускати чи ні препарат на ринок, буде екс-помічник народного депутата, який блокував передачу закупівель міжнародним організаціям", - зазначив він.

Свого часу перший заступник міністра охорони здоров’я Олександра Павленко теж працювала адвокатом компанії "Дарниця".

"Такий збіг обставин є навряд чи випадковим, – вважає Устінова, член правління "Центру протидії корупції". – Ми все більше бачимо, як власник "Дарниці" розставляє потрібних його бізнесу людей в Міністерстві охорони здоров’я".

Громадські активісти надіслали лист-звернення до міністра охорони здоровя Квіташвілі та мера Києва Віталія Кличка із закликом не призначати Бавикіна керівником Державного експертного центру через конфлікт інтересів та порушення законодавства.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...