Між УПЦ КП і РПЦ розгорівся скандал через церкву на Тернопільщині

Середа, 23 вересня 2015, 16:10

Черговий конфлікт навколо контролю над церквою на Тернопільщині розгорівся між українськими православними церквами Київського і Московського патріархатів.

21 вересня у селі Катеринівка Кременецького району Тернопільської області сталися сутички між вірянами різних патріархатів, в яку були залучені і сили МВС.

УПЦ КП стверджує, що прихід Катеринівки вирішив перейти з-під підпорядкування Московського патріархату.

"З 202 жителів села 148 висловилися за своє членство саме в Київському патріархаті. А тому, рішення про передачу храму саме українській церкві було не лише законним, але й цілком логічним і вірним", - заявили в УПЦ КП.

Київський патріархат стверджує, що тільки після того, як вірячи і священик оформили документи "віруючі української церкви заявили свої права на храм, оскільки він й так належав цим людям багато років".

"За свідченням настоятеля, громада московського патріархату до цього заздалегідь готувалася. Вони не лише винесли з храму всі цінні речі, включно з Євхаристійним набором та іншим церковним начинням, але й запросили на свято кілька автобусів "тітушок", - заявили у УПЦ КП.

Водночас представники Московського патріархату заявляють абсолютно протилежне.

За версією УПЦ МП, "21 вересня, на свято Різдва Пресвятої Богородиці, представники "Київського патріархату", користуючись підтримкою молодиків у камуфляжі з нашивками "Правого сектору" та бездіяльністю органів МВС, звершили силове захоплення храму".

"Після того, як члени громади УПЦ вимагали пропустити їх до церкви, щоб забрати священні предмети, розпочався силовий конфлікт. Бійці підрозділу МВС "Батальйон Тернопіль-2″ почали жорстоко бити вірян УПЦ", - заявили у Московському патріархаті.

Через це митрополит Київський Онуфрій навіть написав лист президентові Петру Порошенку.

"У листі до Порошенка блаженніший владика зазначив про недопустимість силових вирішень релігійних конфліктів, а також участі у цих конфліктах радикальних сил. Його блаженство також звернув увагу президента України на систематичне порушення релігійного законодавства у Тернопільській області, яке призвело до міжконфесійної ворожнечі в регіоні", - повідомили у Онуфрія.

УПЦ МП поширила також відео сутичок, на якому видно, як бійці МВС блокують підхід до храму, самі сутички та блокування входу до самої церкви.

Вступилась за УПЦ МП і сама Руська православна церква, яка звинуватила українське МВС у втручанні у справи церкви.

"Застосування сили до парафіян і кліриків Української православної церкви з боку радикалів-націоналістів і розкольників стало, на жаль, за останні півтора року майже повсякденністю, проте участь у подібних відверто протиправних діях міліціонерів – це дуже погана новина", - заявив речник Московського патріархату Володимир Легойда, передае "РИА Новости".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...