Марчук розповів, з чим не погоджується Росія у Мінську

Четвер, 24 вересня 2015, 13:23

Під час Мінських переговорів Україна пропонує відводити озброєння на Донбасі поетапно, а не з усієї лінії розмежування одночасно.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповів представник України в безпековій підгрупі Тристоронньої контактної групи Євген Марчук.

"Досвід Дебальцевого не дозволяє українській стороні піти на поспішне відведення важких озброєнь. Саме тому українська сторона пропонує виділити чотири невеликих ділянки – по дві в Донецькій і Луганській областях, – де найбільш напружена ситуація, і вивести із них важкі озброєння після того, коли ці озброєння будуть виведені із всієї зони зіткнення і коли сторони продемонструють точність і дисципліну виконання взаємних домовленостей", - розповів Марчук.

"Ці чотири ділянки складають всього 10% від всієї лінії конфронтації", - уточнив він.

"Протилежна сторона не погоджується з таким підходом. Три останні раунди іде пошук компромісного варіанту", - розповів він.

"Обов'язковою умовою всього процесу відведення є відсутність обстрілів з обох сторін. Для організації надійного контролю по всій лінії конфронтації СММ ОБСЄ планує установити необхідну кількість постійних спостережних пунктів", - додав він.

"Та сторона пропонує відводити всі види озброєнь по всій лінії одночасно. Українська сторона наполягає на поетапному відведенні: спочатку танки, потім артилерія і потім міномети. Аргументація складна і базується на взаємній недовірі сторін і сучасній військовій практиці", - пояснив Марчук.

За його словами, погоджено, що тільки СММ ОБСЄ має забезпечити надійний контроль всього процесу відведення важких озброєнь і надійну верифікацію з урахуванням 426-ти кілометрової лінії конфронтації.

"Відводити важке озброєння пропонується наступним чином: після підписання документу мають бути два дні повної тиші, тобто повної відсутності обстрілів і тільки потім – відведення танків.

Але спочатку сторони мають офіційно повідомити СММ ОБСЄ коли, скільки, яких саме танків, якими маршрутами і в які місця зберігання їх відводитимуть, склавши інвентаризаційні списки із їх заводськими номерами", - розповів Марчук і уточнив, що йдеться про припинення обстрілів з важкого озброєння.

"Всі інші види озброєння сюди не входять, в тому числі і БТРи. Це наступний етап. Росія якраз і спекулює на цьому припиненні вогню, демонструючи нібито готовність до врегулювання, хоча значно посилились снайперські обстріли наших передових позицій", - пояснив він.

"Саме снайперські обстріли тероризують наш особовий склад не менше аніж артилерія. Крім того посилилась активність ДРГ, які проникають і мінують наші ближні тили, що також веде до збільшення загибелі і поранень на розтяжках. До передової підтягуються танки", - сказав він.

"Тільки після відведення танків і повного завершення перевірки їх підконтрольного зберігання починається відведення артилерії калібром менше 100 міліметрів за тією ж процедурою.

А потім точно у такий самий спосіб – відведення мінометів калібром до 120 міліметрів включно. І весь цей процес може тривати в межах 75 - 40 днів в залежності від способу відведення важкої техніки, часу необхідного на надійну верифікацію і акуратність поведінки сторін. Тут поки що іде дискусія і щодо способу відведення, і скільки часу потрібно між кожним етапом", - повідомив Марчук.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування