Російські вчені створили робота-таргана

Четвер, 24 вересня 2015, 14:19

У Калінінграді в Балтійському федеральному університеті створили "біоінспірованого роботаргана".

Як повідомляє прес-служба вузу, "замовником виступила російська організація, яка в своїй ТЗ вказала, що робот повинен бути максимально тарганоморфним".

Зокрема, він повинен був схожим на таргана, вести себе як тарган і відповідати його розмірам.

У якості прототипу був обраний південно-американський вид тарганів Blaberus Giganteus, але знайти його в Калінінграді або привезти туди не вдалося, тому працювали з видом Blaberus Craniifer, який відрізняється лише меншим розміром.

 
 
 

"Цей вид тарганів часто називають "мертвою головою" через характерний малюнок на спинці личинки", – додали у вузі.

Згідно з повідомленням, вчені перші два місяці лише спостерігали за тарганом, вивчаючи його повадки, і лише потім приступили до роботи. Технічним завданням відповідала лише 20-та версія.

Тарган має довжину 10 см, пересувається зі швидкістю 30 см/сек, обладнаний світлочутливими сенсорами, а також системою контактних і безконтактних датчиків для детектування перешкод та їх уникнення.

За словами провідного інженера вузу Данила Борчевкіна, при роботі над роботом були поставлені дві мети: відпрацювати способи виробництва дрібних механічних систем для біомедичних застосувань і з'ясувати, які технологічні бар'єри необхідно подолати при розробці інших дрібних електро-механічних систем.

Робот може переносити вантаж до 10 м, чим зацікавились військові, тому що мініатюрний робот може з портативною камерою проникати у важкодоступні місця.

Проект повинен бути зданий до грудня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News