Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Шимків: IT-компанії частково самі винні в конфлікті з правоохоронцями

Четвер, 24 вересня 2015, 21:24

Слідчі дії, які проводили правоохоронні органи у низці IT-компаній, часто викликані недобросовісними діями деяких із них.

Про це заявив заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків.

"IT створює нові технологи, у нас є багато красивих історій, наприклад, про українську рукавичку, яка допомагає перетворювати жести у звуки. Але у нас і найперший андеграунд-маркет із торгівлі креками, зломами доступу до мереж", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" під час фінансового форуму в Одесі в четвер.

"Сьогодні деякі сервери деяких IT-компаній беруть участь у DDOS-атаках. Сьогодні є і ця частина IT-діяльності, є програмісти, які пишуть хакерський код. Є відомі IT-компанії, які я не називатиму, де програмісти створювали софтвер для банку і вирішили вставити в цей софтвер код, який перераховував їм певну суму на їхній особовий рахунок", - додав Шимків.

Водночас Шимків зазначив, що і в правоохоронних органах є і професіонали, і ті, кому довіряти не можна.

"Ми маємо включати процес взаємодії, коли бізнес, у якого виникають ці проблеми, вийде і скаже, що їм інкримінують. Та сама проблема стосується і правоохоронних органів: вони мають вийти і сказати, які підозри. Якщо окремі працівники вчиняли неправомірні дії, компанія несе відповідальність. Я виступаю проти силових дій стосовно працівників. Але я не вітаю й поведінку власників, які не вийшли до працівників і не сказали, в чому причина перевірки", - сказав він.

Шимків також додав, що в Україні були випадки, коли 400 людей писали вірусну програму, не підозрюючи про те, що вони роблять. Згодом же додаток списував гроші з платіжних карток.

Заступник голови Адміністрації президента підсумував, що і силовикам, і власникам компаній треба навчитися публічно пояснювати всім, що відбувається: чим викликані перевірки та слідчі дії.

Як відомо, останнім часом в Україні відбулася низка гучних обшуків у великих ІТ-компаніях. Після цього міністр економіки АйварасАбромавічус висловив стурбованість, а мер Львова Андрій Садовий запросив усі охочі ІТ-компанії перебратися до Львова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування