"Блокада" Криму не порушує міжнародне право - чиновник

Вівторок, 29 вересня 2015, 12:53

Торговельна "блокада" анексованого Росією Криму не є порушенням міжнародного права.

Про це сказав уповноважений Кабінету міністрів у справах Європейського суду з прав людини Борис Бабін в інтерв'ю "Українським новинам".

Реагуючи на заяви російських політиків про незаконність "продуктової блокади" Криму, він сказав:

"Поза рамками російської пропаганди, з погляду міжнародного права в нас є окуповані території, як у Криму, так і на сході України. Згідно IV Женевської конвенції, усі зобов'язання забезпечення життя громадян на окупованих територіях покладаються на окупанта. І крапка".

Крім того, уповноважений Кабміну з ЄСПЛ наголосив, що торговельну блокаду здійснюють не представники державної влади України, а громадські активісти, переважно переселенці з Криму.

"Це фактично населення окупованої території в умовах неможливості протистояти державі-агресору з ядерною зброєю і за максимум "глибокої стурбованості" більшості країн світу саме, власноруч, у повній відповідності із загальновизнаними принципами міжнародного права, проявляє ненасильницький спротив окупації", - сказав Бабін.

При цьому він зазначив, що Україна готова доводити свою позицію щодо цього питання в міжнародних судах.

Як відомо, 20 вересня активісти Меджлісу й громадські організації почали торговельну блокаду Криму. Зокрема, вони не пропускають із материкової України на анексований півострів вантажний транспорт із продуктами харчування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування