"Газпром" і Shell будуть освоювати шельф на Сахаліні, незважаючи на санкції

Середа, 30 вересня 2015, 05:57

"Газпром" і Shell все ж продовжать роботу на Південно-Киринському родовищі, яке в серпні потрапило під санкції США.

Про це "Коммерсанту" повідомив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.

За його словами, "Газпром" "фактично прийняв" рішення про будівництво третьої черги заводу зі зрідження газу на Сахаліні в партнерстві з Shell, незважаючи на санкції США стосовно ресурсної бази проекту.

Медведєв зазначив, що "Газпром" оцінив ефект родовища санкцій США щодо Південно-Киринського газоконденсатного родовища, і визнав, що "не буде ніяких трагічних наслідків".

Він також дав зрозуміти, що Shell залишається в проекті, незважаючи на санкції, а частка в Південно-Киринського родовища як і раніше буде частиною планованого глобального обміну активів між Shell і "Газпромом".

У Shell заявили "Ъ", що сторони як і раніше працюють над розширенням СПГ-заводу на Сахаліні, відмовившись від додаткових коментарів.

Щодо освоєння Південно-Киринського родовища Медведєв заявив, що "будуть використані інші іноземні джерела технологій і паралельно вже запущена програма розвитку вітчизняного виробництва найсучаснішого обладнання, у тому числі підводних видобувних комплексів".

Однак інші співрозмовники "Ъ" вважають ці очікування занадто оптимістичними.

"Швидше будуть знайдені якісь лазівки, щоб обходити санкції і закуповувати імпортне обладнання, тим більше що зовнішньополітична обстановка потроху поліпшується".

За словами співрозмовника, для якісного імпортозаміщення в галузі підводного видобутку вуглеводнів необхідно не менше п'яти років і великі інвестиції.

Раніше повідомлялося, що плани Shell створити стратегічний альянс з російським Газпромом опинилися під загрозою після того, як США додали до санкційного списку одне з найбільших газових родовищ Газпрома.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...