ЦВК змінила склад Харківського обласного та Маріупольського міського виборчкомів

Вівторок, 13 жовтня 2015, 01:18

Центральна виборча комісія сформувала новий склад Харківської обласної і Маріупольської міської виборчих комісій.

Про це повідомили Українські новини.

Жеребкування щодо включення кандидатур до нового складу комісій було проведено на засіданні ЦВК в понеділок, після чого Центрвиборчком затвердив їх склад.

Повноваження членів цих комісій були достроково припинені ЦВК 9 жовтня в зв'язку з порушеннями ними вимог законодавства.

До цього 7 жовтня ЦВК зобов'язала Харківський облвиборчком до 9 жовтня вирішити питання реєстрації кандидатів у депутати обласної ради від партії "Опозиційний блок", якій раніше було відмовлено в реєстрації через внесення документів поза законним терміном, порушення порядку висунення кандидатів, невідповідності документів вимогам законодавства і відсутністю документа про внесення грошової застави.

ЦВК у свою чергу встановила, що висновки облвиборчкому не базуються на чинному законодавстві та скасувала постанову комісії про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Харківської облради від ОБ.

Однак 8 жовтня Харківський облвиборчком знову прийняв постанову про відмову ОБ в реєстрації кандидатів у депутати облради, і ЦВК розпустила цю комісію, після чого новий її склад був затверджений на засіданні в понеділок.

Крім того, раніше ЦВК зобов'язала Харківський облвиборчком після сформування нового складу до 13 жовтня вирішити питання з реєстрацією кандидатів у депутати облради від ОБ.

Маріупольський міськвиборчком був розпущений ЦВК через рішення комісії, всупереч відсутності законних повноважень, про заміну керівного складу Іллічівського, Приморського, Жовтневого та Орджонікідзевського районних виборчкомів.

Новий склад цих комісій сформований у складі 18 осіб.

У Харківський обласний виборчком увійшло три представники Радикальної партії Олега Ляшка, по два представника місцевих організацій решти п'яти партій, фракції яких були зареєстровані на першій сесії Верховної Ради, а також представники партій "Наша земля", "Молодь до влади", Ліберальної партії України, "Українського об'єднання патріотів - УКРОП" і "Інтернет партії України".

До складу Маріупольського міськвиборчкому увійшли по три представники РП, "Блоку Петра Порошенка", "Всеукраїнського об'єднання" Батьківщина ", по два представника інших трьох партій, фракції яких представлені в парламенті, і по одному представнику Партії регіонів, Народної партії та партії "Нова держава".

Як повідомляло агентство, ЦВК просить Генеральну прокуратуру перевірити озвучену на прес-конференції в Маріуполі (Донецька область) 11 жовтня представниками окремих політичних сил інформацію про нібито підкуп членів Центрвиборчкому з метою прийняття рішення про розпуск місцевого виборчкому та лобіюванні інтересів однієї з партій на місцевих виборах 25 жовтня.

ЦВК зазначає, що протиправність рішень комісії може бути встановлена тільки рішенням суду, вважає поширення інформації про нібито незаконні дії членів Центрвиборчкому тиском на комісію, вбачає у звинуваченнях ознаки кримінального злочину і просить Генпрокуратуру відреагувати на них відповідно до законодавства.