Норвегія відправлятиме прибулих з РФ сирійських біженців назад до Росії

Четвер, 15 жовтня 2015, 01:30

Сирійських біженців, які через російсько-норвезький кордон прибувають в скандинавське королівство, будуть відправляти назад в Росію в тому випадку, якщо у них є підстави для довгострокового перебування на території РФ.

Про це Норвезькій мовної корпорації заявив у середу ввечері міністр юстиції та громадської безпеки Норвегії Андерс Анундсен, передає ТАСС.

"Частина людей, які звертаються за притулком на КПП Стурскуг (розташований на кордоні між Мурманською областю та норвезькою губернією Фіннмарк), проживали в Росії протягом тривалого часу. Це означає, що вони не біжать від війни, убогості і голоду, і не потребують того, щоб Норвегія забезпечила їх безпеку, оскільки це вже зробила Росія", - сказав він.

За його словами, прохачів притулку, які вже законно проживають на території Росії, будуть відправляти назад в РФ в найкоротші терміни. Це можливо завдяки міждержавній угоді, що регламентує процедуру реадмісії громадян третіх держав та осіб без громадянства.

При цьому міністр підкреслив, що ті з прохачів притулку, які не мають дозволу на проживання в Росії, і лише скористалися можливістю дістатися до Норвегії через територію РФ, рятуючись від війни, можуть розраховувати на розгляд своїх запитів.

Анундсен не виключає, що деякі групи можуть організовано переправляти сирійців в Норвегію через РФ.

"Ми бачимо різко зрослий приплив біженців, що прибувають з Росії, в той час як Фінляндія з подібним не стикається", - зазначив міністр.

За цей рік за даними норвезького Управління у справах імміграції, прохання про надання притулку в королівстві подали більше 1,1 тис. осіб, які прибули в країну з Росії. З них 850 - за останній місяць. Більшість прохачів стверджують, що є громадянами Сирії. В управлінні не виключають, що до кінця року з Росії в Норвегію в'їдуть до 5 тис. біженців.

Влада заполярної норвезької губернії Фіннмарк, що межує з Росією, вже кілька тижнів звертає увагу уряду на те, що ситуація виходить з-під контролю, оскільки в самій малонаселеній області країни складно забезпечити оперативну роботу транзитних центрів, з яких прохачі притулку потім відправляються в інші райони королівства.

Однією з головних проблем стає недолік місць в організованих на півночі Норвегії центрах для біженців, а також брак в місцевих лікарнях медперсоналу, який повинен перевіряти стан здоров'я біженців, зокрема робити аналізи на туберкульоз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...