Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тандит розповів, чому зірвався обмін полоненими

П'ятниця, 16 жовтня 2015, 19:28

Обмін полоненими між українською стороною і бойовиками в п'ятницю зірвався в останній момент через те, що інша сторона запропонувала до обміну лише п'ятьох заручників, тоді як на переговорах у Мінську йшлося про вісім.

Про це повідомив радник голови СБУ Юрій Тандит у коментарі "Інтерфакс-Україна".

При цьому він підкреслив, що українська сторона пропонувала до обміну десятьох захоплених злочинців.

"Ми домовилися ще в Мінську - ті, хто вели переговори в Мінську - про те, що ми зможемо забрати вісьмох наших заручників. Більше того - ми готові були віддати десять осіб - більше, ніж тих хлопців, яких ми забираємо... Ми знаємо, що наших хлопців там не п'ять, але нам запропонували в останній момент не вісьмох, як ми домовилися, а п'ятьох. І сьогоднішнє звільнення було призупинене", - розповів радник голови СБУ

Коментуючи подію, Тандит сказав: "Ми розуміємо, що в Кремлі роблять все, щоб використовувати в т.ч. і заручників у своїх корисливих цілях".

"Ми звертаємося до РФ, ми вимагаємо від них, як від учасників Мінських домовленостей, здійснити максимальний вплив на своїх поплічників, які перебувають на тимчасово окупованих територіях в Луганській і Донецькій областях, щоб вони, надавивши на цих людей, зробили все, щоб мінські домовленості виконувалися. Немає жодних логічних пояснень вчинків, які здійснюють люди, в руках яких перебувають наші заручники, наші герої", - сказав він.

Радник голови СБУ підкреслив, що Україна виконує п.6 мінських домовленостей "і віддає всіх, кого може законно віддавати".

"Останній тиждень була ознаменований тим, що ми готувалися забрати наших хлопців, передавши в Луганськ людей, які ототожнювали себе з "ЛНР" і "ДНР" і здійснювали злочини проти цілісності України. Мінська підгрупа домовилася на певних умовах про те, що сьогодні мав відбутися обмін. І без будь-яких пояснень з боку Донецька та Луганська ці домовленості, фактично були скинуті", - розповів Тандит.

Раніше російські ЗМІ повідомили, що обмін полоненими між "ЛНР" і Києвом за формулою "5 на 10" відкладений з вини української сторони.

Тандит, у свою чергу, заявляв, що українська сторона готова до передачі 10 осіб в рамках переговорів щодо обміну полоненими, але інші сторона зриває цей процес.

Міжвідомчий центр СБУ з пошуку безвісти зниклих та звільнення заручників заявив, що представники т.зв. "ЛНР" і "ДНР" зірвали операцію зі звільнення заручників, почавши "шантажувати українську сторону неприйнятними вимогами".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування