Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Парижі домовилися про доступ ОБСЄ до всієї території Донбасу – президент

П'ятниця, 2 жовтня 2015, 23:10

Лідери країн "Нормандської четвірки" на переговорах у Парижі в п'ятницю домовилися про необхідність доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на всю окуповану територію на Донбасі.

Про це заявив президент України Петро Порошенко.

"Позиція перша: ОБСЄ тепер повинна мати безперешкодний доступ на всю окуповану територію і доступ до кордону", - сказав він журналістам після зустрічі.

Президент України повідомив, що місія спостерігачів ОБСЄ, що працюватиме на сході України, буде збільшена.

"Для ефективного виконання своїх функцій ухвалено рішення про збільшення чисельності місії ОБСЄ, розширення їхнього мандата і додано ще одну дуже важливу річ - ми домовилися, що під егідою ОБСЄ ми починаємо процедуру розмінування з люб'язною допомогою Німеччини і Франції", - наголосив Порошенко.

Також президент України повідомив, що "нормандська четвірка" домовилася сприяти безперешкодній роботі засобів Місії спостереження ОБСЄ на Донбасі.

"Окремо я зазначив, що існують кардинально неприйнятні факти використання проти ОБСЄ засобів радіоелектронної боротьби, надані з РФ. Це прямо суперечить Мінським домовленостям. Ми домовилися, що засоби спостереження ОБСЄ матимуть безперешкодний доступ (на всю територію)", - поінформував Порошенко.

Крім того, він заявив, що Україна виступає за забезпечення гуманітарною допомогою мешканців окупованих територій на сході країни за сприяння Міжнародного комітету Червоного Хреста, доступ представників МКЧХ до заручників і підключення їх до пошуку зниклих безвісти.

"Я чітко підкреслив, що представники Червоного Хреста повинні мати можливість: перше - забезпечити доставку гумдопомоги, яку отримують українці на окупованих територіях, друге - представники МКЧХ повинні мати доступ до заручників, які незаконно утримуються на окупованій території", - заявив Порошенко.

"Також ми повинні негайно підключити представників МКЧХ до пошуку людей, зниклих безвісти", - підкреслив президент України.

Порошенко повідомив, що під час переговорів в "нормандському форматі" сторони обговорили питання соціально-економічного розвитку Донбасу.

"Мова йшла про недопуск застосування сили, обстрілів тих наших експертів, які сьогодні за дорученням українського уряду виїжджають на відновлення системи водо-, енергопостачань, відновлюють залізницю. Ми вважаємо це категорично неприйнятним, і була дана відповідна оцінка", - сказав він.

Глава Української держави наголосив, що робота під час переговорів була дуже непростою. "Але я вважаю, що результати спільних і активних дій з нашими європейськими партнерами принесли відповідні результати", - сказав Порошенко.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування