КСУ продовжить розглядати закон про люстрацію 22 жовтня

Вівторок, 20 жовтня 2015, 18:52

Конституційний Суд України продовжить розгляд справи про конституційність окремих положень закону "Про очищення влади" 22 жовтня

 Про це повідомила прес-служба суду у вівторок.

Як відомо, 16 квітня 2015 року КС розпочав слухання справи про конституційність окремих положень закону "Про очищення влади". З поданнями із цього питання до КС звернулися Верховний Суд України, який подав два подання, і 47 народних депутатів. Усі три подання об'єднано в одне конституційне провадження.

Верховний Суд у своїх поданнях порушує питання про конституційність положень цього закону, що стосуються заборони для певних осіб, стосовно яких здійснюється люстрація, протягом десяти років обіймати посади.

Йдеться про осіб, які обіймали сукупно не менше ніж один рік у період із 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року посади члена Вищої ради юстиції (окрім голови Верховного Суду України), члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, голови Державної судової адміністрації України, його першого заступника.

Зазначена заборона застосовується до осіб, які обіймали ці самі посади в період із 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року і не були звільнені в цей період за власним бажанням.

Крім того, оспорюють положення цього закону про заборону обіймати посади для суддів, які ухвалили рішення проти учасників Євромайдану.

У поданні 47 народних депутатів йдеться про конституційність положень закону про заборону обіймати посади для осіб, які протягом не менше ніж одного року в період із 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року обіймали посади президента, прем'єр-міністра України, членів уряду, глави Національного банку України, керівників силових структур, голови Адміністрації президента.

Депутати оскаржили аналогічну заборону стосовно осіб, що обіймали зазначені керівні посади в органах влади в період із 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, а також працівників правоохоронних органів, слідчих, оперативних працівників, працівників органів прокуратури, які брали участь у затриманні осіб, звільнених від кримінальної або адміністративної відповідальності відповідно до законів про амністію, складали на них рапорти і протоколи про адміністративне правопорушення.

На засіданні 16 квітня КС відклав розгляд цієї справи на невизначений період. Із клопотанням про перенесення слухання цієї справи до КС звернувся народний депутат Леонід Ємець (фракція "Народний фронт").

Своє клопотання він мотивував тим, що до Верховної Ради внесено законопроект про внесення змін до закону "Про очищення влади", який зніме питання, порушені в конституційних поданнях.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...