Вето на оборонний бюджет США не пов’язане з підтримкою України

П'ятниця, 23 жовтня 2015, 05:26

Вето, яке глава Білого дому наклав у четвер на Закон про асигнування для національної оборони США в 2016 році, не пов’язане із затвердженою Конгресом військовою допомогою для України.

Таке роз'яснення поширило в той же день Посольство України в Сполучених Штатах.

"Зі слів Президента США, які він навів для аргументації свого вето, до цього рішення його спонукали секвестр бюджету, який залишається чинним, ігнорування Конгресом низки запропонованих адміністрацією реформ задля модернізації американської армії, а також те, що положення цього документа унеможливлюють закриття в’язниці Гуантанамо, яке є принциповим для Барака Обами ще з часів його президентської кампанії", - зазначається в коментарі української дипустанови у Вашингтоні.

Обсяг оборонної допомоги для України на наступний рік в розмірі $300 млн., підтриманої обома партіями та палатами Конгресу США, "не викликав застережень з боку адміністрації", підкреслили в посольстві.

Зараз, за процедурою, документ повертається до Конгресу. Для подолання президентського вета законодавці мають зібрати дві третини голосів як у Палаті представників, так і в Сенаті. Тобто, в нижній палаті потрібна підтримка 290 представників, тоді як попередньо за закон проголосували 270 конгресменів. У верхній палаті достатньо позитивного рішення 67 сенаторів (раніше документ підтримали 70 законодавців).

Голосування в Палаті представників заплановане на 5 листопада.

У Посольстві України в США також підкреслили, що навіть якщо закон не буде прийнятий, військова та інша допомога Україні продовжуватиметься. Адже в такому випадку буде запроваджена так звана "резолюція, що триває" ("continuing resolution"), яка автоматично переносить на наступний рік усі обсяги фінансових видатків з бюджету попереднього року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування