КВУ про Павлоград: ЦВК грубо порушує виборче законодавство

Середа, 28 жовтня 2015, 09:06

Комітет виборців України вважає, що роз’яснення Центральної виборчої комісії щодо проведення повторного голосування від 27 жовтня грубо порушує виборчі права громадян і суперечить нормам закону "Про місцеві вибори".

Про це заявляє КВУ, коментуючи, зокрема, рішення ЦВК не проводити другий тур виборів мера Павлограду.

ЦВК зазначила, що, відповідно до статті 87 закону "Про місцеві вибори", одним із критеріїв прийняття територіальною виборчою комісією рішення про проведення повторного голосування з виборів міського голови є відомості щодо кількості виборців, включених до списків виборців на виборчих дільницях відповідного міста, внесені до протоколу про результати виборів у відповідному єдиному одномандатному виборчому окрузі з виборів.

"Таким чином, Центральна виборча комісія підміняє поняття "виборча система" та поняття "повторне голосування", - заявляє КВУ.

"Кількість виборців 90 тисяч і більше в місті є не підставою для проведення повторного голосування, а підставою для визначення виборчої системи для виборів певного міського голови. Повторне голосування, яке відбувається за умови, що жоден з кандидатів не отримає більше 50% голосів, є уже наслідком застосування мажоритарної виборчої системи абсолютної більшості", - наголошують в організації.

Поняття виборчої системи передбачено статтею 2 закону "Про місцеві вибори".

Інформація про кількість виборців, виборча адреса яких віднесена до території кожного міста, а також про виборчу систему, за якою проводяться вибори міського голови відповідно до частин 4 і 5 цієї статті, ЦВК оприлюднює на своєму сайті й у ЗМІ не пізніше як за 5 днів до дня початку виборчого процесу відповідних чергових, позачергових місцевих виборів станом на 1 число поточного місяця.

"ЦВК повідомляє не лише про кількість виборців, а саме про виборчу систему, яка визначається для конкретних місцевих виборів заздалегідь – не пізніше, як за 5 днів до дня виборчого процесу", - наголошує КВУ.

"Таким чином, виборча система для виборів міського голови Павлограда повинна визначатися на основі інформації, оприлюдненої ЦВК станом на 1 серпня 2015 року, тобто має застосовуватися мажоритарна система абсолютної більшості", - заявляє Комітет виборців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування