Порошенко розповів про "нову реальність" на Донбасі після зустрічі у Парижі

Неділя, 4 жовтня 2015, 21:08

Головний результат зустрічі "нормандської четвірки" у Парижі – перехід до "нової реальності" – з режиму припинення вогню до режиму перемир'я після відведення військ, підвищення функцій місії ОБСЄ та забезпечення сталого режиму її існування.

Про це президент Петро Порошенко заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке вийшло в ефір ввечері 4 жовтня. 

При цьому Порошенко заявив, що жодних змін до "Мінських угод" внесено не буде.

За його словами, головна загроза, яка існувала перед зустріччю "нормандської четвірки" у Парижі - проведення незаконних виборів до місцевих органів влади 18 жовтня і 1 листопада у терористичних організаціях "ДНР" та "ЛНР".

"Чому вони несуть загрозу? Бо ми маємо досвід минулого року, коли підписані 5 і 19 вересня мінські угоди були знищені проведенням незаконних виборів у "ДНР" та "ЛНР". Що почалося після них - відкриті військові дії, сотні загиблих мирних і військових. Тому головна мета була - не допустити проведення цих оголошених "фейкових виборів", - заявив Порошенко.

"Друга мета – зафіксувати початок перемир'я. Це два важливих етапи – до Парижу і після: "до" ми  мали крихке припинення вогню. Це не перемир'я. Тому важливим було підписання угоди про відведення озброєнь калібром менше 100 мм в канун Парижу", - зазначив президент.

За його словами, важливим результатом зустрічі у Парижі є  радикальнее збільшення можливостей ОБСЄ.

"Збільшується штат місії, територія, до якої представники місії матимуть безперешкодний доступ. Раніше йшлося лише про "буферну зону. Зараз на всій окупованій території ОБСЄ повинна мати мандат перевірки. Якщо хтось кудись не допускає – це порушення Мінських угод і за це є чітка відповідальність", - підкреслив Порошенко.

Окрім цього  місія ОБСЄ повинна мати доступ до неконтрольованої Україною ділянки кордону з РФ.

"Також ми наголошуємо, що виведення іноземних військ має відбутися зараз, без будь-якої прив'язки до виборів. Про це повідомлено російський стороні. Якщо будь-який пункт мінських домовленостей не виконується – є відповідальність: посилення і продовження санкцій", - заявив Порошенко.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування