У Росії засекречують дані про власників особняків і яхт

Вівторок, 6 жовтня 2015, 11:07

Уряд РФ підтримав внесений Федеральною службою безпеки законопроект, який засекречує дані про власників нерухомості, літаків і яхт.

Доступ до цих даних отримають тільки "компетентні державні органи", повідомляє РБК.

Таким чином, громадським активістам закриють доступ до реєстру прав на нерухоме майно (ЄДРП).

У понеділок, 5 жовтня, цей проект підтримала комісія уряду з законопроектної діяльності. Тепер законопроект має бути розглянутий на засіданні уряду, після чого відправиться до Держдуми.

Ця ініціатива може ускладнити доступ до інформації про справжніх власників нерухомості, зокрема корумпованих чиновників, вважає директор Фонду боротьби з корупцією Роман Рубанов.

Він припустив, що це може бути пов'язано з виявленою у екс-глави ФСБ Миколи Патрушева нерухомістю в Срібному бору вартістю близько 1,1 млрд руб.

Ті, хто хотів зберегти анонімність в питанні володіння власністю, раніше оформляли об'єкти на офшорні компанії, але тепер відносно деяких з них це неможливо у зв'язку з деофшоризацію і санкціями Заходу.

Поправки ФСБ збережуть конфіденційність такої інформації, яка може мати громадський резонанс.

Наприклад, виписки з ЄДРП часто наводить у своїх розслідуваннях Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального, а в разі прийняття законопроекту це стане неможливо.

Серед гучних розслідувань Фонду Навального - будинок дружини прес-секретаря президента Дмитра Пєскова. За даними ФБК, Тетяна Навка володіє будинком і ділянкою в селищі "Третє полювання" на Новоризькому шосе в Підмосков'ї, де вартість однієї сотки землі починається від $60 тис.

Йдеться про будинок площею 779,2 кв. м і дві ділянки загальною площею 9 373 кв. м. Всю вартість нерухомості Навки Навальний оцінив у $15,6 млн.

Нагадаємо, в липні журналісти повідомляли, що директор ФСБ Росії Олександр Бортніков і ще більше десяти високопоставлених співробітників спецслужби заробили по $2,5 млн на оборудках з землею колишнього відомчого дитсадка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування