Афанасьєв сподівається на обмін або екстрадицію в Україну

Вівторок, 10 листопада 2015, 06:06

Кримчанин Геннадій Афанасьєв, засуджений у Росії у справі Сенцова-Кольченка, звернувся через свого адвоката до української влади у надії на екстрадицію чи обмін.

Про це пише Радіо Свобода.

У відкритому зверненні Афанасьєв пише, що продовжує себе вважати українським громадянином і сподівається, що влада його країни надасть йому підтримку.

"Сподіваюся, що влада моєї країни, консули допоможуть, і буде організована екстрадиція або обмін, сподіваюся на повернення на Батьківщину. Бажаю вам нічого не боятися і ніколи не здаватися", – зачитав листа Афанасьєва на прес-конференції у Києві 9 листопада правозахисник Максим Буткевич.

Захист Афанасьєва подав касаційну скаргу на рішення Московського міського суду, що засудив його до семи років позбавлення волі. Адвокат кримчанина Олександр Попков поки не впевнений, чи Верховний суд Росії візьме її на розгляд. У позовній заяві він посилається на те, що справа Геннадія має бути переглянута, оскільки він розірвав угоду зі слідством і відмовився від своїх свідчень. За словами Попкова, у зв’язку з цими обставинами касаційну скаргу мала подати прокуратура, а не сторона захисту, і, посилаючись на це, у розгляді позову може бути відмовлено.

8 листопада Геннадію Афанасьєву виповнилося 25 років. Вже другий рік поспіль свій день народження він проводить за ґратами. Його заарештували на початку травня 2014 року у Сімферополі і за місяць етапували до московського СІЗО "Лефортово".

В ФСБ заявили, що Афанасьєв разом з українським режисером Олегом Сенцовим, активістами Олександром Кольченком та Олексієм Чирнієм були членами угруповання, яке готувало низку терактів на території Криму.

Афанасьєв пішов на угоду зі слідством. За добровільне визнання провини у кінці грудня 2014 року йому присудили "пом’якшене" покарання – 7 років позбавлення волі. Проте за півроку, влітку 2015-го, на суді Сенцова-Кольченка Афанасьєв заявив, що з нього вибили зізнання під тортурами і він відмовляється від усіх попередніх свідчень.

Кримчанина вже епатували у виправну колонію суворого режиму у Сиктивкарі, що на півночі Росії. За словами його адвоката, тюремна адміністрація створює для кримського в’язня нестерпні умови. Захист ув’язненого вважає, що таким чином російські спецслужби мстять йому за відмову свідчити проти Сенцова і Кольченка, засуджених у Росії до 20 і 10 років в’язниці.

Російська правозахисна організація "Меморіал" оголосила Сенцова, Кольченка і Афанасьєва політв’язнями.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News