РФ може спробувати заблокувати кредити МВФ для України - ЗМІ

Середа, 11 листопада 2015, 09:44

Росія вивчає можливості для блокування подальшого кредитування України Міжнародним валютним фондом у разі дефолту Києва по боргу перед Москвою.

Про це заявили джерела агентства Bloomberg, передає "Інтефакс".

Діючі в МВФ правила забороняють кредитування країн, які мають непогашену заборгованість перед офіційними кредиторами.

Проте фонд має намір найближчим часом змінити ці правила, що повинно зняти можливі формальні перешкоди до продовження кредитування України, навіть якщо Київ не погасить в грудні свої зобов'язання перед Москвою.

Росія може оскаржити готовність України до конструктивних переговорів, сказали джерела агентства.

Країни-позичальники, виходячи із загального набору правил, повинні також показати МВФ, щоб продовжувати отримувати кредити, що їх боргове навантаження є стійким. Москва ж може відмовитися підтвердити, що Україна в принципі здатна обслуговувати заборгованість перед Росією.

Москва, сказало джерело агентства, поки не прийняла рішення щодо стратегії своїх дій з цього питання в МВФ.

США та інші західні країни, маючи більшість у МВФ, в будь-якому випадку можуть провести потрібне їм рішення через виконавчу раду.

Замміністра фінансів РФ Сергій Сторчак сказав у вівторок, що початок судових розглядів, якщо не буде погашений борг України перед Росією на 3 млрд дол, може створити складнощі при поверненні України на глобальні фінансові ринки, чого Росія хотіла б уникнути.

"Ми хочемо все-таки вирішити питання без великих наслідків для України як потенційного позичальника на фінансових ринках. Їм же не все життя спиратися на кредити міжнародних фінансових організацій", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи можуть бути розглянуті альтернативні варіанти погашення боргу, Сторчак зазначив: "Поки альтернатива - або суд, або платіж (повне погашення бондів у встановлений термін 20 грудня)".

Як выдомо, МВФ офіційно поки не заявляв, чи вважає він борг України перед Росією комерційним або офіційним, і, відповідно, чи може бути дефолт по ньому, якщо правила фонду змінені не будуть, привести до заморожування діючої програми кредитування України.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування