КС Росії відмовив Сенцову у розгляді скарги про таємницю слідства

П'ятниця, 13 листопада 2015, 11:30

Конституційний суд РФ відмовив у розгляді скарги українського режисера Олега Сенцова на норму про таємницю слідства.

КС РФ виніс два визначення за скаргами громадянина України Олега Сенцова, його адвоката Дмитра Дінзе, а також за скаргою громадянина РФ, адвоката з Хакасії Володимира Дворяка (котрого судили за розголошення таємниці слідства - УП), передає Інтерфакс-Україна.

Заявники оскаржували норму КПК, яка надає слідчому право брати з учасників кримінальної справи підписку про нерозголошення.

На думку заявників, підписка не дозволяє використовувати матеріали кримінальної справи для звернення до Європейського суду з прав людини.

Крім того, як вважають Сенцов і його адвокат Дінзе, слідство обмежило захист в можливостях надання інформації ЗМІ.

Для Дворяка порушення підписки про нерозголошення обернулося обвинувальним вироком суду. Він був засуджений за те, що показав матеріали кримінальної справи (допити свідків) стосовно співробітника регіонального МНС його колегам по роботі. Захисник також вважає положення КПК неконституційним.

КС РФ у своїх визначеннях зазначив, що оскаржувана норма КПК захищає не тільки слідство, а й інших учасників кримінального процесу. У матеріалах справи може міститися особиста інформація громадян (персональні дані, податкова, банківська, комерційна, медична таємниця, таємниця усиновлення і т.д.). Поширення цих відомостей може призвести до порушення прав громадян.

Як відомо, 25 серпня Північно-Кавказький військовий суд Ростова виніс вирок у справі громадян України, кримчан Олега Сенцова та Олександра Кольченко. Сенцова суд засудили до 20 років позбавлення волі, Олександра Кольченко - до 10.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування