Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗМІ: Концепція закону про місцеві вибори на Донбасі - у Раді

Субота, 14 листопада 2015, 14:25

Концепція майбутнього закону "Про особливості застосування закону України "Про місцеві вибори при проведенні позачергових місцевих виборів на території окремих районів Донецької і Луганської областей України" надійшла до Верховної Ради.

Про це пише DT.UA.

"Документ (нез'ясованого авторства) уже надійшов до парламенту, де спеціальна робоча група має перетворити його на повноцінний законопроект", - зазначає видання.

Так, у преамбулі концепції, яка має назву "Концептуальні підходи", міститься посилання на пункт 18 перехідних положень проекту змін до Конституції, де вказується: "Особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом".

"Коментатори від влади регулярно наголошували: ця норма може втратити силу в разі невиконання протилежною стороною своїх зобов'язань; термін її дії обмежується терміном дії конкретного закону. Суперечлива теза. Викладене у концепції цю сумнівність підтверджує. Цитуємо: "… пункт 18 Розділу XV, дія норм якого не обмежена в часі". Це означає: якщо конституційні зміни ухвалять, самоврядування окремих районів Донецької і Луганської областей визначатиметься спеціальним законом доти, доки цю норму не вилучать з Конституції. А якщо закон матиме часові рамки, то їх доведеться продовжувати. Або ухвалювати новий", - йдеться у статті.

"Де гарантія, що "необмежена дія" спецзакону не є ще однією неофіційною домовленістю, досягнутою у Парижі, Берліні, Мінську і т.і.?" - зазначає видання. 

Як відомо, раніше представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний повідомляв, що  українська сторона наполягає, що вибори на окупованих територіях мають відбутися за існуючим законом про місцеві вибори з певними корективами.

"Наше бачення виборів: необхідно застосовувати вже існуючий закон про місцеві вибори, з можливими корекціями, які можуть бути або внесені до нього, або затверджені окремим законом про особливості застосування і поширюватиметься на окуповані території", - зазначив Безсмертний.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування