Адвокати збирають інформацію про злочини на Євромайдані, бо ГПУ недопрацьовує

Понеділок, 16 листопада 2015, 13:06

Адвокатська дорадча група та Євромайдан SOS заявляють про недостатню роботу офіційних представництв України у Міжнародному суді та Генпрокуратури у наданні доказів злочинів на Майдані.

Про це йдеться у коментарі Адвокатської дорадчої групи, поширеному в понеділок.

"Ми закликаємо Генпрокуратуру провести належну роботу з передачі в Міжнародний кримінальний суд належних доказів системного та масштабного характеру переслідування учасників Євромайдану в Києві та регіонах, ґрунтуючись на матеріалах офіційного розслідування, до яких наші ініціативи просто не мають доступ", - сказано в повідомленні.

Адвокатська Дорадча Група та Євромайдан SOS разом із іншими правозахисними організаціями розпочинають підготовку додаткових матеріалів до Міжнародного кримінального суду.

"Для демонстрації масштабності нападу на мирних протестувальників потрібно представити МКС повну картину того, що відбувалося протягом Євромайдану у регіонах по всіх країні. На жаль, знайти таку систематизовану інформацію досить складно", - зазначили в групі.

Тому група просить адвокатів, потерпілих та рідних осіб, які стали жертвами злочинів, скоєних в рамках придушення мирного протесту, як-от: знищення майна, побиття, катування, викрадення, вбивства, незаконні арешти, порушення сфабрикованих адміністративних та кримінальних справ, винесення завідомо неправосудних рішень про взяття під варту тощо – надіслати стислу інформацію про це на електронну пошту evromaidansos@gmail.com або контактний телефон +380507058672.

Крім того, у повідомленні нагадали, що 12 листопада 2015 був опублікований регулярний звіт офісу прокурора Міжнародного кримінального суду про діяльність на стадії попереднього вивчення по всім справам, які проходять перевірку на відповідність вимогам Римського Статуту.

За словами адвокатів, звіт публікується щорічно і лише відображає поточний стан і стадію попереднього вивчення, що прямо пов'язано з інформацією, яку подають до суду офіційні представники країн і представники громадянського суспільства.

"Адвокатська Дорадча Група та Євромайдан SOS вважають, що в даному випадку поточна позиція офісу прокурора МКС зумовлена, в першу чергу, відсутністю достатнього обсягу доказової інформації про широкомасштабність та систематичність злочинів проти людяності, що були вчинені під час Євромайдану", - наголошують адвокати.

"Ці докази не були в повному обсязі надані суду в Гаазі, що свідчить в першу чергу про недостатню роботу офіційних представників країни (у першу чергу Генеральної прокуратури України) із надання належних доказів", - наголосили в групі.

Раніше прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Фату Бенсуда, зазначила, що насильницькі дії влади на Майдані були спрямовані "проти цивільного населення", проте достатні докази того, що це відбувалося "широкомасштабно або систематично", відсутні.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування