Вказівки прийняти "диктаторські закони" виходили від Януковича - ГПУ

Середа, 18 листопада 2015, 10:24

Вказівки про прийняття так званих "диктаторських законів" 16 січня 2014 виходили безпосередньо від Віктора Януковича, який перебував тоді на посаді президента України.

Про це заявив начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк на спецбрифінгу в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"За даними розслідування, у нас чітко встановлено, що безпосередня ініціатива і вказівки стосовно прийняття цих законів виходили від колишнього президента, якому повідомлено про підозру", - сказав Горбатюк.

"Також повідомлено про підозру колишньому першому заступнику голови Верховної Ради Калєтніку (екс-нардеп фракції КПУ Ігор Калєтнік), який вів тоді Верховну Раду (засідання), голові фракції Партії регіонів Єфремову (Олександр Єфремов), голові лічильної комісії Олійнику (екс-нардеп фракції Партії регіонів Володимир Олійник), секретарю цієї лічильної комісії Гордієнку (екс-нардеп фракції КПУ Сергій Гордієнко) та ще 11 народним депутатам, які були членами лічильної комісії", - додав він.

Горбатюк нагадав, що обвинувальні акти в кримінальних провадженнях стосовно Єфремова, Гордієнка та колишнього народного депутата фракції Партії регіонів Олександра Стояна вже направлено до суду, а справу стосовно колишнього народного депутата фракції Партії регіонів Михайла Чечетова "закрито у зв'язку з його самогубством".

"Інших колишніх народних депутатів оголошено в розшук", - наголосив начальник управління спецрозслідувань.

Горбатюк також зазначив, що "уряд був залучений до нормативного забезпечення протидії протестним акціям" часів Революції гідності, зокрема, йдеться про ухвалення 22 січня низки постанов "із грубим порушенням вимог законодавства".

"Процедура їх ("диктаторських законів") прийняття призвела до підвищення ескалації в суспільстві. Ми вказуємо в результатах розслідування на те, що дії осіб, які таким чином намагалися розширити репресивні повноваження.., ці особи несуть відповідальність за подальшу ескалацію конфлікту, яка сталася, коли 19 січня громадяни вийшли протестувати проти цих законів. На той час були незаконно перекриті вулиці, співробітниками правоохоронних органів таким чином був спровокований конфлікт", - сказав також він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування