Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія пропонує ООН "оновлений" план боротьби з тероризмом

Четвер, 19 листопада 2015, 08:58

Росія внесла в середу на розгляд Ради Безпеки ООН оновлений проект резолюції про координацію зусиль у боротьбі з терористичними організаціями, у першу чергу, з "Ісламською державою".

Про це заявив постійний представник РФ при всесвітній організації Віталій Чуркін, повідомляє ТАСС.

"Це оновлений проект резолюції", - сказав він.

За словами Чуркіна, деякі нові положення документа навіяні заявою "Групи двадцяти", ухваленою на саміті в Анталії кілька днів тому.

Він уточнив, що в переробленому тексті "більший акцент зроблено на боротьбі з ІДІЛ (колишня назва ІД) і на необхідності спільних зусиль". "Це й координація один з одним, і спільна робота з пошуку й покаранню тих, хто робить терористичні атаки", - пояснив Чуркін.

Він також повідомив, що в російському проекті резолюції "чітко сформульована концепція самооборони й 51 стаття" Статуту ООН.

За словами постпреда РФ, у документі залишився пункт про необхідність координації дій із владою країн, на території яких проводяться воєнні операції. "Це все залишається", - підтвердив він.

Попередній варіант тексту, запропонований Росією у вересні, не знайшов підтримки в деяких членів СБ, які не були готові співпрацювати з урядом президента Сирії Башара Асада.

Як повідомив Чуркін, російська сторона консультувалася з делегацією Франції.

"Ми постаралися змінити наш проект таким чином, щоб ураховувалися настрої наших французьких колег, але вирішили, що недоцільно чекати новий текст. Тим більше, що наш лежить "на столі", - сказав він.

У той же час Чуркин запевнив, що якщо у Франції або в інших членів СБ "будуть якісь додаткові ідеї", то російська сторона буде це враховувати.

Чуркін вважає, що російський проект "сформульовано дуже добре" і написано таким чином, щоб "бути прийнятним для всіх", хто не шукає приводу для суперечок.

Раніше французький постпред Франсуа Делаттра заявив, що Париж працюватиме над власним варіантом резолюції, "який буде коротким, сильним і зосередженим на боротьбі з ДАІШ (арабська абревіатура ІД)".

Він також зазначив, що в оновленому російському проекті резолюції містяться "незначні зміни" у порівнянні з попередньою версією.

Головуючий у Радбезі британський дипломат Метью Райкрофт повідомив, що перший обмін думками щодо російського проекту вже відбувся – і тепер у СБ чекатимуть текст від Франції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування