Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СЦКК: Обстріли бойовиків можуть зірвати відведення озброєнь

Субота, 7 листопада 2015, 21:46

Українська сторона СЦКК розцінює провокативні дії  бойовиків як цілеспрямовані кроки з дестабілізації обстановки, що можуть призвести до зриву процесу відводу озброєнь і подальшої ескалації конфлікту.

Про це йдеться у заяві керівника української сторони СЦКК Бориса Кременецького щодо поточної ситуації на лінії розмежування та виконання Мінських домовленостей.

"Збройні Сили продовжують неухильно виконувати відведення озброєнь згідно з графіком, передбаченим Мінськими домовленостями… У той же час представники НЗФ ОРДО/ОРЛО продовжують дестабілізувати ситуацію: обстановка вздовж лінії розмежування сторін різко погіршилася, починаючи з 18 жовтня 2015 року, що співпало з початком другого етапу відведення озброєнь та демонструє стійку тенденцію до подальшого загострення", - зазначив Кременецький.  

За його словами. за період з 18 жовтня до 6 листопада українською стороною СЦКК зафіксовано 26 порушень режиму припинення вогню і 361 провокаційний обстріл бойовиками позицій ЗСУ та "сірої зони" з метою викликати вогонь підрозділів Збройних сил України у відповідь.

"Чергове загострення обстановки відбулося у період підготовки до зустрічі міністрів закордонних справ у "нормандському форматі" в Берліні.  Лише за 6 листопада черговою зміною української сторони СЦКК зафіксовано 26 провокативних обстрілів позицій ЗСУ із застосуванням стрілецького озброєння, крупнокаліберних кулеметів та гранатометів", - заявив керівник української сторони СЦКК.

Найчастіше обстріли лунають в районі Донецького аеропорту, Пісках, Опитному, Мар'їнці та Широкіно.

"Продовжився обстріл з мінометів позицій ЗСУ в районі Зайцево і 7 листопада, при цьому бойовики через власні інформаційно-пропагандистські ресурси повідомили про відведення цього виду озброєння",- зазначив Кременецький.

Він додав, що ЗСУ готові "адекватно та рішуче реагувати на провокації, однак спрямовують  свої зусилля на виконання Мінських домовленостей".

Провокаційні обстріли значно ускладнюють проведення розмінування та ремонтно-відновлювальних робіт напередодні зимового періоду, що може призвести до гуманітарної катастрофи, додав Кременецький.

"У разі продовження практики провокаційних обстрілів позицій сил АТО та мирних населених пунктів українська сторона СЦКК буде вимушена пропонувати обговорити ситуацію в рамках Тристоронньої контактної групи", - заявив він.

Також в СЦКК звернули увагу на продовження практики бойовиків щодо обмеження допуску СММ ОБСЄ до всіх місць зберігання відведеного озброєння на території ОРДО/ОРЛО.

За словами Кременецького, через тимчасово неконтрольовану Україною ділянку російсько-українського кордону продовжується постачання бойовикам озброєння, військової техніки та боєприпасів.

Також продовжується періодичне перешкоджання роботі БПЛА ОБСЄ на території ОРДО засобами РЕБ, яких немає на озброєнні ЗСУ.

"Об'єктивній оцінці ситуації має сприяти розширення СММ ОБСЄ, встановлення камер спостереження в районі Донецького аеропорту та Широкіно та активне використання БПЛА. Українська сторона готова сприяти вирішенню зазначених питань", -  заявив Кременецький.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування